ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμο στο λαθρεμπόριο καπνού κήρυξε ο Παναγιώτης Νικολούδης

πόλεμο-στο-λαθρεμπόριο-καπνού-κήρυξε-398222

Ρηξικέλευθες τομές, που εγείρουν προσδοκίες, για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, στη ρίζα του και την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία από έσοδα, που μέχρι σήμερα χάνονται στη «μαύρη τρύπα» της παράνομης επιχειρηματικότητας, φέρνει το νέο νομοσχέδιο, γιά την «ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων προϊόντων καπνού», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί αρχές Σεπτεμβρίου στη Βουλή, όπως προανήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Οι «ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας», που θα είναι επικολλημένες σε κάθε πακέτο, είναι το σημείο – κλειδί, που καθιερώνεται μεταξύ άλλων με το σχέδιο νόμου και σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, υπολογίζεται ότι, σε περίπου έξι μήνες από τη λειτουργία του συστήματος, θα αποδώσουν αποτελέσματα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός «με σκάνερ θα ελέγχεται κάθε τσιγάρο και κάθε πούρο.. θα βρίσκουμε την πορεία του, εάν είναι για παράδειγμα Αγρινίου, θα βρίσκουμε από ποιόν παραγωγό ξεκίνησε, όλη την αλυσίδα παραγωγής του…».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Μόνο και μόνο επειδή έχει απλωμένο στο χαγιάτι του κάποιος καπνά χωρίς άδεια, με βάση το νέο νομοσχέδιο θα έχει διαπράξει αδίκημα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς του λαθρεμπορίου, όπως είναι τα καπνά, βιομηχανοποιημένα και μη», θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 10 Αυγούστου, ενώ υπάρχει συνεννόηση με τους Θεσμούς για το τελικό κείμενο, το οποίο δεν θα επικυρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα. Τόνισε επίσης ότι, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση, στην οποία θα στηριχτεί στη συνέχεια η αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας, καυσίμων, οινοπνευματωδών κλπ., καθώς και ως μπούσουλας γιά την αντιμετώπιση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.

Ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχεδίου νόμου έγκειται στη ριζική επέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνών (βιομηχανοποιημένων και μη), ώστε να περιοριστεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η λεγόμενη «γκρίζα» περιοχή των προϊόντων καπνού, που διακινούνται στην αγορά. Και συμπλήρωσε: «Αυτή η γκρίζα περιοχή δημιουργείται, όταν τα καπνά και τα προϊόντα τους προέρχονται μεν από επισήμως αδειοδοτημένες βιομηχανίες,
επιχειρήσεις εργαστήρια κλπ, για κάποιον λόγο όμως η κυκλοφορία τους δεν είναι νόμιμη, επειδή η επικολλημένη ένσημη ταινία έχει κάποιο πρόβλημα».

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι, εκτός των άλλων η εφαρμογή του νόμου δεν θα ωφελήσει μόνο τα δημόσια έσοδα, αλλά και την αγορά, καθώς οι καταναλωτές των λαθραίων τσιγάρων θα μετακινηθούν στα νόμιμα, εξήγησε επίσης ότι, δεν θα υπάρξει σημαντικό κόστος ούτε, για το δημόσιο, ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους καπνιστές από τις αλλαγές, που φέρνει το νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, οι τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι ότι:

Εισάγεται νέο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας, που έχει σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων, ώστε να ελέγχεται η παρακολούθηση της νομιμότητας των χορηγούμενων αδειών.

Για το σκοπό αυτό ιδρύονται δύο βάσεις δεδομένων στη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων και Κατανάλωσης ΦΠΑ. Η πρώτη, που φέρει την ονομασία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Παραγωγών και Βιομηχανιών Καπνού και των Προϊόντων αυτού» (ΕΚΕΜΚΑ) αφορά τους παραγωγούς καπνού και τις καπνοβιομηχανίες, ενώ η δεύτερη βάση δεδομένων, που φέρει την ονομασία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και Βιομηχανοποιημένων Καπνών» (ΕΚΜΕΑ, αφορά κάθε άλλη εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολούδης «ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει επιπλέον ένα Μοναδικό Αριθμό Διακινητή Καπνικών Προϊόντων» (ΑΜΔΙΚΑΠ), ο οποίος θα αναγράφει κάθε εμπορική συναλλαγή του.

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Μόνο και μόνο επειδή έχει απλωμένο στο χαγιάτι του κάποιος καπνά χωρις άδεια, με βάση το νέο νομοσχέδιο θα έχει διαπράξει αδίκημα».

Επίσης:

  • Εισάγεται σύγχρονο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνών και των προϊόντων τους.
  • Για την εξυπηρέτηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μια κεντρική βάση δεδομένων, με την οποία θα μπορεί να συνδέεται κάθε μέρος του συστήματος, ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση, η παρακολούθηση και η ανίχνευση των απαιτούμενων στοιχείων του προϊόντος.
  • Προβλέπεται η ίδρυση εντός του ΣΔΟΕ ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου Δίωξης Λαθρεμπορίου (ΕΕΚΔΙΛ), που θα λειτουργεί ως ενιαία εθνική μονάδα ανάλυσης και διαχείρισης των πληροφοριών και των δεδομένων.
  • Προβλέπεται επίσης η λειτουργία μιάς Υπηρεσία Ανώνυμων Καταγγελιών σχετικά με το Λαθρεμπόριο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.
  • Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελωνειακή παράβαση, με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται , ενώ θα καλύπτει οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων όπως επίσης και με την έγγραφη στα αντίστοιχα μητρώα.
  • Επίσης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων, χωρίς τις ένσημες ταινίες, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ. ανοιχτό το ζήτημα αφαίρεσης άδειας.
  • Μία από τις σοβαρές τομές στο νομικό σύστημα δίωξης των αδικημάτων, που συνδέονται με το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων είναι η αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων, για την κατ΄επάγγελμα τελούμενη θέση σε κυκλοφορία προϊόντων καπνού χωρίς ενεργοποιημένες ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας και κυρίως όταν η πράξη αυτή τελείται από εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη σημαντικό είναι και το γεγονός ότι,με βάση τα προβλεπόμενα στο νέο νόμο, το δικαστήριο δεν θα επιβάλει ποινικές κυρώσεις, όταν για τις ίδιες παραβάσεις έχει επιβληθεί ήδη διοικητική ποινή και άπω 5.000 ώες 100.000 ευρώ.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου