ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε ένας μόνιμος διορισμός ~ 13 χρόνια απόφοιτοι ΠΤΕΑ Π.Θ.

ούτε-ένας-μόνιμος-διορισμός-13-χρόνια-α-407215

Οι απόφοιτοι ειδικής αγωγής γίνονται ανάρπαστοι στον ιδιωτικό τομέα

Ούτε ένας μόνιμος διορισμός αποφοίτου του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής δεν έχει γίνει τα τελευταία 13 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι καταφέρνουν να μπουν στα δημόσια σχολεία και να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους μόνο ως αναπληρωτές, την ίδια ώρα που γίνονται ανάρπαστοι στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτό: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Χθες, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία 88 αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, στο αμφιθέατρο Κορδάτος, παρουσία συγγενών και φίλων των πτυχιούχων.

Τους αποφοίτους αποχαιρέτισε ο καθηγητής του τμήματος Διονύσης Βαβουγιός ο οποίος έδωσε έναν προσωπικό τόνο στην ορκωμοσία, προσφωνώντας τους αποφοίτους με τα μικρά τους ονόματα και δηλώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι πάντα στη διάθεσή τους για τους στηρίξει. «Θα πρέπει να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές ανάγκες», ήταν η συμβουλή που έδωσε ο κ. Βαβουγιός στους νέους ειδικούς δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας, ο κ. Βαβουγιός, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι επί 13 χρόνια που το τμήμα βγάζει αποφοίτους και συγκεκριμένα από το 2002 δεν έχει γίνει ούτε ένα μόνιμος διορισμός στη δημόσια εκπαίδευση. «Οι ειδικοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που αποφοιτούν είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι για να καλύψουν θέσεις στα ειδικά σχολεία της χώρας και να εκπαιδεύσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική καθυστέρηση, προβλήματα όρασης, ακοής, με πολλαπλές αναπηρίες.

Είναι οι άνθρωποι που χρειάζεται η Πολιτεία στα ειδικά σχολεία κι ενώ τους εκπαιδεύουμε, περιμένουμε από το 2002 να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ που θα οδηγήσει τους φοιτητές μας σε μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση. Αποφοίτους που έχουν διπλή εκπαίδευση και κατάρτιση και του δάσκαλου και του ειδικού δάσκαλου και του νηπιαγωγού και του ειδικού νηπιαγωγού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαβουγιός. Στη δημόσια εκπαίδευση, οι μόνες θέσεις που τους προσφέρονται είναι αυτές των αναπληρωτών. Ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων του τμήματος είναι μηδενικά, καθώς οι απόφοιτοι, σύμφωνα με τον κ. Βαβουγιό γίνονται ανάρπαστοι στον ιδιωτικό τομέα.

Και μητέρα και απόφοιτη

Ανάμεσα στους 88 αποφοίτους που πήραν τα πτυχία τους, βρέθηκε χθες και μία 36χρονη σύζυγος και μητέρα. Την απόφοιτη χειροκρότησε η ίδια η κόρη της που καθόταν μαζί με τον παππού και τη γιαγιά στις θέσεις του αμφιθέατρου Κορδάτος.

Πρόκειται για τη Γαρυφαλλιά Ανδριάννη από το Βόλο, που χθες παρέλαβε το δεύτερο πτυχίο της. Πριν 12 χρόνια είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, αποφάσισε όμως να ξαναμπεί στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων με στόχο να σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οπως εξηγεί η ίδια, ήταν έγκυος όταν έδινε εξετάσεις, κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής, χάρη και στη στήριξη που είχε από το σύζυγό της αλλά και τους γονείς της.

Τα πτυχία τους παρέλαβαν 88 απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής

Οι απόφοιτοι του ΠΤΕΑ είναι οι άνθρωποι που χρειάζεται η Πολιτεία στα ειδικά σχολεία, τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Διονύσης Βαβουγιός

Ανάμεσα στους αποφοίτους και μία 36χρονη σύζυγος και μητέρα, η Γαρυφαλλιά Ανδριάννη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου