ΕΛΛΑΔΑ

Η θυελλώδης συνεδρίαση στο Στρασβούργο – Δείτε όλες τις ομιλίες

η-θυελλώδης-συνεδρίαση-στο-στρασβούρ-433473

Με διαφορετικό τρόπο υποδέχθηκαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κομμάτων και άλλοι ευρωβουλευτές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά την τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο τελικό της σημείο, δέχθηκε σφοδρή κριτική από ομιλητές όπως ο κ.Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαΐκού Κόμματος και ο κ.Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων, άκουσε πιο υποστηρικτικές φωνές από την ευρωπαϊκή Αριστερά και την κ.Ζίμερ, όπως και τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, αλλά αντιμετώπισε με ανάμεικτα συναισθήματα τα «καλά λόγια» των ευρωσκεπτικιστών που του ζήτησαν μέχρι και να οδηγήσει οικειοθελώς την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης!

Μπορείτε να δείτε όλες τις ομιλίες στα σχετικά βίντεο.

Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση
Μία συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μεγαλύτερη εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης ζητά ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση και η ρήξη που απειλεί να προκαλέσει επιβάλλουν «να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα μέτρα». Στόχος θα πρέπει να είναι η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης ώστε να είναι «περισσότερο βιώσιμη, για την ελληνική κρίση».

Με Πλούταρχο η ομιλία του Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε ότι «η ανικανότητά μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα είναι οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα εχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη και γεωπολιτικά και, αν έχει κανείς αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, είναι αφελής. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία διορία. «Οπως είπε και ο Πλούταρχος είναι εύκολο να ψέξει κανείς κάποιον, αλλά το να διορθώσει το πρόβλημα είνια πιο δύσκολο. Ελπίζω η δική μας διόρθωση να είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι έλεγε ο Πλούταρχος», κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Προσβλητική επίθεση από Βέμπερ

Δριμεία επίθεση με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, με αναφορές στις σχέσεις του με «λάθος φίλους» όσον αφορά χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα.

Μήνυμα συνεννόησης από τον Πιτέλλα

Ο Τζιάνι Πιτέλα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι καιρός για ανταλλαγή κατηγοριών και εξήρε την προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Φέρχοφσταντ: Είσαι ο ισχυρός πρωθυπουργός, κάνε τομές τώρα

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ καυτηρίασε σειρά χαρακτηριστικών του ελληνικού Δημοσίου, ανέφερε περιπτώσεις όπου η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να τοποθέτησε επιλεκτικά δικούς της ανθρώπους σε καίρια πόστα και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στις παθογένειες επειδή μπορεί: Κερδίσατε τις εκλογές, κερδίσατε το δημοψήφισμα, πάρτε τώρα μέτρα, όπως είπε.

Ωρα για βιώσιμη λύση για την Ελλάδα είπε η Ζίμερ

Η Γκάμπι Ζίμερ από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και πάλι μία μεταβατική λύση. «Ηρθε η ώρα να παρθούν βιώσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα», τόνισε η ευρωβουλετής του Die Linke και της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς. «Ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στη λιτότητα … Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Φάρατζ και Λεπέν συμφωνούν να φύγουμε… αυτοβούλως

Την πάγια θέση του για διάλυση της ευρωζώνης και της νομισματικής ένωσης επανέλαβε ο Νάιτζελ Φάρατζ, καλώντας μάλιστα τον κ.Τσίπρα να επιλέξει την οικειοθελή αποχώρηση από το ευρώ. «Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του Ευρώ. Κύριε Τσίπρα, αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να φύγετε από την Ευρωζώνη με το κεφάλι ψηλά … Οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με το υποτιμημένο νόμισμα και τους φίλους της Ελλάδας ανά τον κόσμο θα ανακάμψετε. Ήσασταν γενναίος που διεξάγατε το δημοψήφισμα ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο».

Την ίδια παραίνεση διατύπωσε πιο… διακριτικά και η Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι «λιτότητα και ευρώ είναι δίδυμα αδέλφια». η πρόεδρος γαλλικού Εθνικού Μετώπου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει ήρεμα, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από αυτόν τον σιδερένιο ζουρλομανδύα που είναι το ευρώ», όπως είπε.

Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν σύντομα

Ευχαριστίες στον «ελληνικό λαό, την κυβέρνησή του και τον πρόεδρό του, διότι έθεσε με καλύτερο τρόπο από οποιονδήποτε άλλο και σήκωσε την σημαία της Ευρώπης. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή οι πολίτες λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της Τρόικας και του ΔΝΤ. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέφτονται. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνόντων να υπερασπιστούν τους πολίτες τους» είπε ο ηγέτης του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Προέβλεψε μάλιστα ότι «αλλάζουν οι καιροί και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου