ΕΛΛΑΔΑ

Στουρνάρας προς Κωνσταντοπούλου: Είμαι στην διάθεσή σας αλλά μετά την 6η Ιουλίου

στουρνάρας-προς-κωνσταντοπούλου-είμ-453811

Δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΔΕΚΟ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας (την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015) όπου έχει κληθεί από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εσπευσμένως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-15 που απέστειλε σε ηλεκτρονική μορφή (σε usb) στην Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου επέστρεψε την έκθεση στον κ. Στουρνάρα ως «απαράδεκτη» και αξίωσε να προσέλθει ο ίδιος στην Επιτροπή για να την αιτιολογήσει.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε διστάσει να εξαπολύσει μύδρους κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας καθώς δεν παρέστη στην συνεδρίαση άλλης επιτροπής της Βουλής, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου είχε κληθεί για να μιλήσει σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών το 2012.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε απειλήσει ακόμα και με …βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα στην επιτροπή αγνοώντας την επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος ενημερώνοντας ότι «λόγω των δυσκολιών που περνά σήμερα η οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπει να παραστεί». Και πρότεινε επτά εναλλακτικές ημερομηνίες (6, 7, 9, 10, 20, 21, 23 Ιουλίου). Παρά ταύτα η ΠτΒ τον κάλεσε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και μάλιστα στην πιο δραματική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Η στάση της προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία με δήλωση του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. Ι. Πλακιωτάκη την κατηγορεί ότι στην πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων «ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά» και «αγνοεί την χρονική συγκυρία και επιδεικνύει ΄΄αντιπάθεια΄΄ στη λειτουργική και θεσμική ανεξαρτησία θεσμών, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές της επιδιώξεις και φιλοδοξίες». Μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ «δεν θα συμβάλλει στην ένταση που επιδιώκει η Πρόεδρος της Βουλής».

Πάντως ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει σε νέα επιστολή του την αδυναμία του να προσέλθει στην Βουλή ενημερώνοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι βρίσκεται πάντα στην διάθεση του κοινοβουλίου, όμως της υπενθυμίζει ότι λόγω των αυξημένων καθηκόντων του δεν μπορεί να παραστεί πριν τις 6 Ιουλίου, ζητώντας της να επικοινωνήσουν τα γραφεία τους για να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία. Στην επιστολή του αναφέρει:

«Ευχαριστώ για τη νέα σας επιστολή της 24ης Ιουνίου 2015, με την οποία με καλείτε σε ακρόαση την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 12.00, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την υποβολή της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της Βουλής. Όμως, όπως σας ενημέρωσα με την προηγούμενη επιστολή μου, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων μου δεν μου επιτρέπει να προσέλθω τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ακρόαση στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες με καλείτε. Σας θυμίζω ότι με έχετε ήδη καλέσει και στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα,, τις ημέρες αυτές διενεργούνται καθημερινώς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, προκειμένου, σε ημερήσια πλέον βάση, να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως αναγκαία. Είμαι βέβαιος, ότι παρακολουθείτε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τις αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, αυτό το διάστημα είναι προγραμματισμένα δύο σημαντικά υπηρεσιακά ταξίδια, το πρώτο, την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το δεύτερο, την επόμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, στα οποία, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της κατάστασης, θα ήταν αδιανόητη και εθνικών επιζήμια ενδεχόμενη απουσία μου.

Από Δευτέρα 6 Ιουλίου και για όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, θα είμαι στη διάθεσή σας, υποθέτοντας εύλογα ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη, ότι οι, με φυσική παρουσία, συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες η παρουσία μου είναι απαραίτητη, πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες. Επομένως δεν είμαι διαθέσιμος αυτές τις περιόδους. Θα ήταν χρήσιμο αν οι υπεύθυνοι των γραφείων μας θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για τις διαθέσιμες ημερομηνίες, εάν κρίνετε ότι ολόκληρη η εβδομάδα που ξεκινά στις 6 Ιουλίου, και την οποία σας προτείνω, δεν προσφέρεται για τις εργασίες των Επιτροπών σας.

Παρακαλώ πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ενημερώστε ποιες ημερομηνίες θα επιθυμούσατε να προσέλθω στις Επιτροπές που με καλείτε και με ποια σειρά».

Πάντως το «καρφί» της το έριξε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές και με αφορμή την παρουσία πρώην στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία έχουν ασχοληθεί με το θέμα, είπε σχετικά με την προσέλευσή τους όποτε καλούνται ότι «με τους πρώην δεν έχουμε πρόβλημα, με τους νυν έχουμε θέμα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου