ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ για την ελληνική πρόταση

ο-τσίπρας-ενημέρωσε-μέρκελ-ολάντ-γ-460261

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες «την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Κυριακή, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα κατέθεσε τις προτάσεις της. «Η Ελλάδα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω και στους θεσμούς -στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τις νέες τις προτάσεις» είπε ο Ολάντ, μετά από συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν αντίγραφο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί θα είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωμα με το Reuters, το απόγευμα της Κυριακής πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως οι θεσμοί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν τη νέα ελληνική πρόταση. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση δεν έχει παραδοθεί στους θεσμούς.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον πρωθυπουργό και επρόκειτο να μιλήσει εκ νέου μαζί του την Κυριακή, αναζητώντας μία λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή εν όψει των καθοριστικών συναντήσεων της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Στην Αθήνα συνεδρίασε από τις 11 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα τοΚυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τα βήματα της Αθήνας συζητήθηκαν εκτενώς το Σάββατο, στις μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών, κατά τις οποίες η Αθήνα κατάρτισε αντιπρόταση.

Ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο για Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου