ΕΛΛΑΔΑ

«Εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα» στη μονάδα του Ασπρόπυργου

εν-δυνάμει-επικίνδυνα-απόβλητα-στη-465759

«Εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα» ήταν αποθηκευμένα στη μονάδα ανακύκλωσης του Ασπροπύργου που κάηκε και γέμισε την Αττική με τοξικό καπνό, ενώ τα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης ήταν ελλιπή, έδειξαν οι έλεγχοι. Λόγω της σωρείας περιβαλλοντικών παραβάσεων, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ζητά τώρα ανάκληση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της μονάδας (Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε. Εμπόριο Χάρτου – Χαρτονιών) διενεργούσε παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες, και χωρίς τη λήψη των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων.

Επιπλέον, αποθήκευε ποσότητες στερεών αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί.

Η συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων αποβλήτων ήταν νόμιμη και συνοδευόταν από τις απαιτούμενες μελέτες χωρίς όμως να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα και οι προδιαγραφές.

Ακόμα, η εταιρεία δεν είχε έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, και δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ουσιαστικά, αποφάνθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η εταιρεία είχε δημιουργήσει έναν χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που προκάλεσε εκτεταμένη και σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αποτελούν αδικήματα και διώκονται με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία (άρθρα 3 και 7 του Ν. 4042/2012).

Οι εκθέσεις αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα και θα ασκήσει τις ανάλογες διώξεις.

Το έγγραφό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κοινοποιήθηκε στον υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη, τον Αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη, την Γεν. Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ Χ. Μπαριτάκη και στην Περιφέρεια Αττικής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου