ΕΛΛΑΔΑ

Απαλλαγή στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας

απαλλαγή-στελεχών-ενόπλων-δυνάμεων-μ-468495

Ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

Την απαλλαγή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τονίζει με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 15 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγή την επόμενη εργάσιμη ημέρα και όσοι εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγή οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας. Η διάρκεια της απαλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού από υπηρεσία είναι 24ωρη και αφορά απαλλαγή από όλες τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας.

Στην πραγματικότητα όμως, τα στελέχη των ΕΔ απαλλάσσονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μόνον κατά 8 ώρες καθότι καθημερινά εργάζονται επί 8ώρου στα πλαίσια των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Κατά συνέπεια η απαλλαγή μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας μολονότι θεωρείται 24ωρη, στην πράξη απαλλάσσει το στρατιωτικό προσωπικό μόνο για τις 8 ώρες του πρωινού της εργάσιμης ημέρας. Επίσης για τις εικοσιτετράωρες υπηρεσίες που εκτελεί το στρατιωτικό προσωπικό Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες απαλλάσσεται στην ουσία μόνο επί 8ώρου εντός της επόμενης εβδομάδας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης 2 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον 16 ώρες εργασίας που εργάζονται τα στελέχη των ΕΔ ;
  2. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την καθιέρωση χορήγησης 3 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά τα τρία 8ωρα (24 ώρες συνολικά) που εργάζεται το στρατιωτικό προσωπικό τις ημέρες αυτές» καταλήγει η ερώτηση των 16 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου