ΕΛΛΑΔΑ

Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο Ιεράπετρας

υπό-κατάρρευση-το-νοσοκομείο-ιεράπετ-476780

Περίπου τρία χρόνια χωρίς παθολογική και δύο χωρίς μαιευτική κλινική παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, με τους εργαζόμενους, το Δήμο, αλλά και λοιπούς φορείς να πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου το πρωί της Τετάρτης, απαιτώντας λύσεις για να σταματήσει η διάλυση του νοσοκομείου, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων εμπεριέχονται τα εξής αιτήματα:

  • Άμεση επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής, που παραμένει ουσιαστικά κλειστή για πάνω από δύο χρόνια.
  • Άμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος έλλειψης προσωπικού στο ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία όλου του Νοσοκομείου.
  • Να δρομολογηθούν όλες οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού) που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου μας.
  • Να διασφαλιστεί ένα νοσοκομείο πλήρες, αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν για όλο τον κόσμο, με επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να προστεθούν οι οργανικές θέσεις που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Αντώνης Τσικαλουδάκης, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως επί πέντε χρόνια κάτοικοι της περιοχής, Δήμος και εργαζόμενοι του νοσοκομείου αγωνίζονται για αυτό το ζήτημα, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται υπό διάλυση και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφόρητα.

«Από τη μία έχουμε 27.500 κατοίκους –χωρίς να συνυπολογίζουμε όσους επισκέπτονται την περιοχή την τουριστική περίοδο- και από την άλλη μόλις δύο ιδιώτες παθολόγους και δύο γυναικολόγους, οπότε τι να πρωτοκάνουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτάται και προσθέτει πως «ολόκληρες οικογένειες μεταφέρονται στο Ηράκλειο για απλά ιατρικά ζητήματα, ενώ τώρα και τα εργαστήρια κλείνουν για ορισμένες ώρες της μέρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ακτινολογικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλουδάκη έχει διαλυθεί εξ ολοκλήρου η δομή του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να έρχονται τα περιστατικά και να διακομίζονται κατευθείαν σε άλλη πόλη για μια απλή παθολογική εκτίμηση.

«Είναι μαρτύριο αυτή η κατάσταση, αφού ο κόσμος πεθαίνει στα ασθενοφόρα», ενώ για την μαιευτική κλινική που παραμένει κλειστή εδώ και δύο χρόνια αφηγείται πως «προχτές απέβαλε μία μετανάστρια που ήταν στον έβδομο μήνα κύησης, δίχως να έχει εξεταστεί όλο αυτόν τον καιρό από γυναικολόγο».

Σχετικά με τις βάρδιες του νοσοκομείου και κατά πόσο αυτές καλύπτονται, σημειώνει ότι «προς το παρόν όσοι εργάζονται στο νοσοκομείο καλύπτουν τις βάρδιες ακόμα και με εθελοντική εργασία για να υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή. Για παράδειγμα εγώ αντί για επτά εφημερίες θα κάνω 14 και αυτό κάνουν κι άλλοι γιατροί, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό» και συμπληρώνει λέγοντας πως «οι γενικοί γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να μην χρειάζεται να μεταφέρονται ολόκληρες οικογένειες στη διπλανή πόλη, έχοντας να αντιμετωπίσουν έξι ακόμα και 12 εισαγωγές τη μέρα».

«Μας κοροϊδεύει το υπουργείο»

Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου για τα προαναφερθέντα προβλήματα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων επισημαίνει πως υπήρξε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους απάντησε πως θα τακτοποιηθούν γρήγορα τα ζητήματα, συντάσσοντας χαρτί για να γίνει η απαιτούμενη τροποποίηση έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν πιο σύντομα οι παθολόγοι στο νοσοκομείο.

«Μετά από δυο εβδομάδες, όταν ήταν προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, μας ενημέρωσαν από το υπουργείο ότι έχασαν το χαρτί, ενώ ο ίδιος ο κ. Ξανθός απάντησε σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Συντυχάκη, πως σε ενάμιση χρόνο θα έρθουν οι παθολόγοι. Η απόλυτη κοροϊδία» καταλήγει.

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου