ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

κρίσιμη-συνάντηση-τσίπρα-με-μέρκελ-κα-477968

Σε βαρύ κλίμα, που διαμορφώνεται από τις διαρροές που θέλουν τη νέα πρόταση της Αθήνας να μην είναι επαρκής και τους εταίρους να εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έχει σήμερα, Τετάρτη, καθοριστική συνάντηση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Παρά τις αρνητικές διαρροές, πάντως, επί της αναθεωρημένης πρότασης της Αθήνας δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση ακόμη, ενώ η Κομισιόν διέψευσε ότι το νέο κείμενο απορρίφθηκε λίγο μετά την υποβολή του.

Το αναθεωρημένο κείμενο προτάσεων της Αθήνας προβλέπει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και οι εκτιμήσεις είναι πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο συγκεκριμένο τομέα έχει μειωθεί στα 910 εκατ. ευρώ για την διετία 2015-2016.

Την ίδια ώρα, και παρά την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Ν.Παππάς και Ευκλ.Τσακαλώτος έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να περάσουν τη διαπραγμάτευση στο τελικό στάδιο της συμφωνίας.

Παράλληλα, ανοιχτή γραμμή με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσέρχεται στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχοντας μαζί του μια σύνοψη των ελληνικών προτάσεων και με στόχο το «πράσινο φως» για συμφωνία.

Το γεγονός ότι, παρά τις δραματικές δηλώσεις Γιούνκερ, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, για την ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, δεν αποκλείεται στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 του μηνός η συμφωνία να οριστικοποιηθεί.

Πάντως, μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί, καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θέλει νέο δάνειο και τρίτο μνημόνιο και επιδιώκει τη χρηματοδότηση της χώρας από τα χρήματα που οφείλονται στην Αθήνα από την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω ESM.

Παράλληλα, η Αθήνα αναμένει συγκεκριμένη λύση για το χρέος. Μάλιστα, ο φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία χωρίς απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους.

Όπως έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην Corriere della Serra στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να υπάρξει λύση που θα βάζει οριστικό τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια τροχοπέδη για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Αλ.Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες Λατινοαμερικανικών χωρών: την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, τον Πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ – Κανέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Χέκτορ Τίμερμαν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου