ΕΛΛΑΔΑ

Τσακώνονται οι σεισμολόγοι για το αν τα 5,3 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός ή όχι

τσακώνονται-οι-σεισμολόγοι-για-το-αν-τ-480019

Ανησυχία στους κατοίκους αλλά και αφορμή για ένα νέο πόλεμο στις τάξεις των σεισμολόγων δημιούργησε το χτύπημα του Εγκελάδου των 5,3 Ρίχτερ σε υποθαλάσσιο χώρο βόρειοδυτικά της Χαλκίδας.

Ο σημερινός σεισμός

Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:09 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Πρώτος πρώτος την εκτίμησή του για το σημερινό σεισμό την έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος ήταν άκρως καθησυχαστικός. Οπως είπε, τα ρήγματα στη συγκεκριμένη περιοχή δίνουν σεισμούς μέχρι 5,5 Ρίχτερ, ενώ εκτίμησε ότι ο σημερινός σεισμός κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα και ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που μπορεί να γίνει είναι έως και 4,7 Ρίχτερ.

Τσελέντης: Ισως είναι νωρίς να πούμε πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο Ακης Τσελέντης μιλώντας στο Mega είπε ότι κρατάει μια επιφύλαξη για το εάν είναι ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η ομάδα ΒΑΝ έχει κάνει υπολογισμό πως η ευρύτερη περιοχή μπορεί να δώσει έναν ισχυρό σεισμό. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσελέντης είπε ότι ακόμη είναι ίσως νωρίς να πούμε πως ο σεισμός τα ξημερώματα ήταν ο κύριος, θα πρέπει είπε χαρακτηριστικά να περιμένουμε ακόμη ένα με δύο 24ωρα ώστε να είμαστε βέβαιοι.

Χουλιάρας: Δεν έχει εκτονωθεί το φαινόμενο

Ακριβώς στο ίδιο κλίμα και ο Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος τόνισε ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχνε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ από τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή από τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου