ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό ζήτημα τέθηκε στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ

το-ελληνικό-ζήτημα-τέθηκε-στη-συνάντη-482280

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αρκετή πρόοδο, φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Ερωτηθείσα από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF για το εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι τους G-7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που παρείχαν στο G7 ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Τουσκ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επισήμανε ότι όπως προκύπτει υπάρχει περιθώριο για επίλυση του ζητήματος.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ο διάλογος Σόιμπλε – Λιού

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα το ελληνικό ζήτημα είχαν πριν από μερικές ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, που επικαλείται γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, στο διάλογο που είχαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών ο κ. Λιού ζήτησε από τον ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα για να λάβει την απάντηση: «Δώστε και εσείς 50 δισεκατομμύρια για να σωθεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Λιού δεν απάντησε κάτι στον κ. Σόιμπλε.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου