ΕΛΛΑΔΑ

Στις 27 Νοεμβρίου η δίκη της Siemens με τους 64 κατηγορούμενους

στις-27-νοεμβρίου-η-δίκη-της-siemens-με-τους-64-κα-484468

Αιφνιδιαστικά ορίστηκε η ημερομηνία της δίκης της Siremens, μια υπόθεση η οποία ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 10 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με 64 κατηγορουμένους για βαριά κακουργήματα ορίστηκε για τις 27 Νομεβρίου 2015. Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται, εκτός από τους έλληνες πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, βρίσκονται κατηγορούμενοι και 15 Γερμανοί, υψηλού κύρους στη χώρα τους με κυρίαρχο πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πύρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα συνδέεται στενά με τη γερμανική ηγεσία. Φυσικά δεν θα δικαστεί ποτέ ο Γιόαχιμ Νοϊμπύργκερ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε γέφυρα του Μονάχου, πριν από αρκετούς μήνες…

Η δίκη της Siemens είναι από αυτές που όχι μόνο έχουν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον αφού η υπόθεση είναι φανερό ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη γερμανική πλευρά, αλλά χαρκτηρίζεται από πολλούς και ως δίκη-μαμούθ. Οι παραπεμπόμενοι κατηγορούμενοι είναι δεκάδες και στο ίδιο σημείο θα βρίσκονται πρόσωπα τα οποία παρεμπιπτόντως ασχολήθηκαν ή παραενεβλήθησαν στην πορεία χρημάτων που διακινήθηκαν· δίπλα τους θα είναι αυτοί οι οποίοι ως στελέχη του ΟΤΕ εισέπραξαν χρήματα, χωρίς πάντως να έχει εντοπιστεί η μερίδα του λέοντος των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν.
Τα «ορφανά» εκατομμύρια
Στην υπόθεση, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», είναι στον «αέρα» τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και τους ανακριτές ως αγνώστου αποδέκτη. Ως πρωταγωνιστής στη διακίνηση του χρήματος εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης με 46 εκατ. ευρώ να έχουν κατασχεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας. Τα χρήματα στέλνονταν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι επίσης απολογήθηκαν στη χώρα μας ενώπιον των ανακριτών Μαρίας Νικολακέα και Νίκου Πιπιλίγκα.
Από τους άλλους επικεφαλής στη χώρα μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα τηρήσει ο ευρισκόμενος στο Μόναχο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος πάντως έχει πρόσφατα ζητήσει την άρση των ενταλμάτων σε βάρος του για να παραστεί στη διαδικασία. Κατηγορούμενοι για διακίνηση πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι και ο άφαντοςΧρήστος Καραβέλας, αλλά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δικάζεται ήδη για την ίδια υπόθεση στο Εφετείο μαζί με τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη.
Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο επέφερε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο (ήταν τότε κρατικός, ενώ σήμερα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη γερμανική Deutsche Telecom) τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και δικαστική απόφαση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠαΣοΚ και ΝΔ) δέχθηκαν χορηγίες από τη γερμανική εταιρεία, με ένα μόνο ποσό να έχει εντοπιστεί, αυτό του 1.000.000 ευρώ στον Θόδωρο Τσουκάτο.
Το βούλευμα είναι 4.500 σελίδες, δεν έχει ακόμα μεταφραστεί, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο ένστασης, όπως φαίνεται από τις πρώτες ημέρες της δίκης, όποτε και όταν αρχίσει. Το δεύτερο «φάντασμα» της δίκης είναι η ένσταση για το ne bis in idem (ουδείς δικάζεται για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα για το ίδιο αδίκημα), ένσταση η οποία θα υποβληθεί από τους Γερμανούς που έχουν ήδη δικαστεί από τα γερμανικά δικαστήρια.
«Η πρώτη σκέψη ήταν ότι κάποιος τον έσπρωξε από τη γέφυρα»
Εκτεταμένο δημοσίευμα για την υπόθεση, κυρίως της αυτοκτονίας του Νοϊμπύργκερ, έκανε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα «Die Ζeit» (στο τελευταίο φύλλο της 3ης Ιουνίου 2015), η οποία φιλοξένησε και δηλώσεις της οικογενείας του, αλλά και του άλλοτε επικεφαλής Χάινριχ φον Πύρερ, ο οποίος μίλησε πρώτη φορά για την υπόθεση. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Νοϊμπύργκερ «ήταν ένας άνδρας με αρχές και ένας απόλυτος επαγγελματίας».
Οι κόρες του Νοϊμπύργκερ αποκάλυψαν ότι άφησε σημείωμα, ενώ για τις αιτίες της αυτοκτονίας στο άρθρο υπενθυμίζεται το πρόστιμο των 2,5 εκατ. ευρώ που είχε πληρώσει στην εταιρεία, αλλά και η είδηση για την πρόταση παραπομπής του από την Εισαγγελία της Ελλάδας.
Η ελληνική υπόθεση ήταν, κατά τον πρώην συνεργάτη του Τόμας Γκάνσβιντ, η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο τελευταίος άνθρωπος που έφαγε μαζί του ήταν ακριβώς ο Τ. Γκάνσβιντ (παραπέμπεται επίσης στην Ελλάδα), ο οποίος δήλωσε ότι «όταν το άκουσα η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι κάποιος τον έσπρωξε από τη γέφυρα»…
Η δίκη για τα υποβρύχια
Για τις 20 Ιανουαρίου 2016 ορίστηκε και η δίκη των 32 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, μια μεγάλη δίκη με διακύβευμα εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα, καταγράφεται ότι μοιράστηκαν μίζες περίπου 80 εκατ. ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών φορολογικών παραδείσων. Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση-μαμούθ για την προμήθεια των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostall και την κοινοπραξία HDW- Ελληνικών Ναυπηγείων.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου