ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις – φωτιά

τρεις-νέες-δημοσκοπήσεις-φωτιά-851206

Την αποχή και τα «λευκά» ψηφοδέλτια στην κάλπη σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας τους υπολογισμούς τους για το «κλείδωμα» της πολυπόθητης αυτοδυναμίας, παρότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ψήφων που δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Ομως το ζητούμενο για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς η νίκη και οι 151 βουλευτές. «Στόχος είναι η ισχυρή εντολή, γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια», όπως λένε στελέχη του Κινήματος.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως, όχι μόνο αυτές των προηγούμενων ημερών αλλά ακόμη περισσότερο αυτές που φιλοξενούνται σήμερα σε τρεις εφημερίδες, δίνουν άκρως αισιόδοξα μηνύματα στο ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Προοπτική η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το ενδεχόμενο τα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψουν την είσοδο της παράταξης στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Real News, το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 6 μονάδων από τη Ν.Δ., ενώ στην έρευνα της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η διαφορά ανεβαίνει στο 6,3% και σ’ εκείνη της MARC για το ΕΘΝΟΣ εκτοξεύεται στις 6,5 μονάδες.
Στα άλλα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σε εκείνη της εφημερίδας Real News το 56,4% δεν βλέπει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ προηγείται κατά 1,4% ο Κ. Καραμανλής στην καταλληλότητα. Παράλληλα το 80% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ζητούν να μην είναι στα κομματικά ψηφοδέλτια όσοι σκανδάλισαν με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους.
Στη δημοσκόπηση της ALCO το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παίρνει 40,5% και 153 έδρες στη Βουλή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. συγκεντρώνει μόλις 11%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 57% των κομματικών ψηφοφόρων διαφωνεί με την απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Η αυτοδυναμία

Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει το 40%, κινούμενο πλέον στη ζώνη της λύτρωσης, δηλαδή «μεταξύ του 41% με 42%». Επιπλέον οι επιτελείς της Ιπποκράτους δεν μπορούν να κρύψουν και τη χαρά τους για την κατάρρευση της Ν.Δ., η οποία «κινείται στη ζώνη του 35%».
Από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων έχουν προκύψει και οι περιοχές στις οποίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτές είναι το λεκανοπέδιο, ο θεσσαλικός κάμπος και η Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Περιστέρι, την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη στην Κοζάνη και ακολούθως θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου