ΕΛΛΑΔΑ

Daily Mail: «Αηδιαστικό κολαστήριο» η Κως

daily-mail-αηδιαστικό-κολαστήριο-η-κως-496255

«Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Κως; Τουρίστες βιώνουν τη μιζέρια καθώς χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία και το Αφγανιστάν συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα μεταναστών, μετατρέποντας το δημοφιλές ελληνικό νησί σε αηδιαστικό κολαστήριο».

Έτσι τιτλοφορείται το προκλητικό νέο άρθρο της Daily Mail που συνεχίζει το ρεπορτάζ της από το νησί της Κω. Σε αυτό φιλοξενούνται μαρτυρίες Βρετανών τουριστών και περιγράφονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο οι συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στον δημοφιλή προορισμό.

«Ερχόμαστε εδώ περίπου δέκα χρόνια. Μας αρέσει να πηγαίνουμε για φαγητό, για ποτό και να χαλαρώνουμε. Αλλά αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει. Είναι πραγματικά βρώμικα και ακατάστατα τώρα. Και είναι περίεργο. Δεν πρόκειται να καθίσω σε ένα εστιατόριο για φαγητό με τον κόσμο γύρω μου να με κοιτάει», λέει η Αν Σέρβαντ στην Daily Mail, περιγράφοντας πως «οι καλοκαιρινές μου διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη με τους απένταρους μετανάστες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα να στέκονται έξω από τα εστιατόρια και να μας κοιτάνε όσο τρώμε».

Μία άλλη οικογένεια από το Μπέρμιγχαμ περιγράφει στην εφημερίδα την εμπειρία της.

«Δεν έχουμε ξανάρθει στο παρελθόν, αλλά δεν μας αρέσει. Δεν θα επιστρέψουμε το επόμενο καλοκαίρι αν συνεχίσει να μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών», λένε.

Το δημοσίευμα όμως δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει με άλλες περιγραφές, ενώ συνοδεύεται από φωτογραφίες που δεν θυμίζουν σε τίποτα τουριστικό προορισμό. Σε αυτές, νεαρές μητέρες καθισμένες στη μέση του δρόμου θηλάζουν τα μωρά τους, ενώ άλλες πλένουν τα ρούχα των παιδιών τους στη θάλασσα.

«Οι πιο πλούσιοι έχουν smartphones και πιστωτικές κάρτες και μένουν σε ξενοδοχεία για 10-15 ευρώ τη βραδιά, ενώ οι υπόλοιποι κατασκηνώνουν στην πλευρά του λιμανιού και σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ξυπόλητα νήπια παίζουν ανάμεσα σε συντρίμμια, ενώ άντρες με μουστάκια κάθονται και αγναντεύουν τη θάλασσα και σχεδιάζουν το επόμενο στάδιο του ταξιδιού τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη -με μερικούς να κατευθύνονται στη Βρετανία».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη στάση που κρατούν απέναντι σε όλο αυτό το δράμα οι κάτοικοι της Κω. «Οι πληγμένοι από την οικονομική ύφεση Έλληνες χαρίζουν ό,τι μπορούν. Ένας ηλικιωμένος άνδρας έδωσε σε μία γυναίκα με μαντίλα που θήλαζε 10 ευρώ. “Για το παιδί”, της είπε», γράφει η δημοσιογράφος που σημειώνει στο άρθρο της ότι τους τελευταίους μήνες η Κως έχει δεχθεί τουλάχιστον 6.000 μετανάστες. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, όλοι καταφθάνουν κάθε βράδυ μεταξύ 3 και 7 τα ξημερώματα και οι προβλέψεις για το αν τελικά θα σταματήσει το φαινόμενο γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου