ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρώπη εκθειάζει την Ελλάδα – Εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση το 97% των υδάτων

η-ευρώπη-εκθειάζει-την-ελλάδα-εξαιρε-508681

Το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που εκδίδουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ε.Ε., την Ελβετία και την Αλβανία και αφορούν το έτος 2014. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ποιότητα των υδάτων στο 83% των περιοχών κρίνεται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013.

Oλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ενώ τις χώρες αυτές ακολουθούν -πέρα από την Ελλάδα (97 %)- η Κροατία 94 % και η Γερμανία 90 %, όλες με υψηλή αναλογία των περιοχών που διαθέτουν ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.

«Κάποια στιγμή όλοι μας είμαστε τουρίστες και θέλουμε να απολαύσουμε την παραλία. Είναι προφανές ότι τα καθαρά και ασφαλή ύδατα κολύμβησης έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της υγείας μας και τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζουν να βελτιώνονται. Eτσι, στην επόμενη βουτιά σας, θυμηθείτε τι κάνει η Ε.Ε. ώστε τα ύδατα στα οποία κολυμπάτε να συνεχίσουν να είναι ασφαλή και καθαρά!», δήλωσε ο Καρμένου Βέλα, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία.

Τα ύδατα κολύμβησης κρίνονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας» μόνο σε 409 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2 % του συνόλου των υδάτων κολύμβησης, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά τέτοιων περιοχών εντοπίζονται στην Ιταλία – 107 περιοχές, 2 %, στη Γαλλία – 105 περιοχές, 3 % και την Ισπανία – 67 περιοχές, 3 %.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου