ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Θα μετανοήσουν όσοι θέλουν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

ιερώνυμος-θα-μετανοήσουν-όσοι-θέλουν-517633

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να προσκυνήσει το λείψανο της Αγίας Βαρβάρος που έφτασε από τη Βενετία στην Αθήνα.

Ο Ιερώνυμος έφτασε στον ναό μαζί με μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του απο τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτη την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

Ερωτώμενος για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Ο Ιερώνυμος μίλησε για το μεγαλείο και τον ψυχισμό του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το λαό και να μην τον ξεχνάμε».

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει για ακόμη δύο εβδομάδες.

Από την Κυριακή ουρές από πιστούς όλων των ηλικιών και από όλη την Ελλάδα σχηματίζονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο της Αττικής για να προσκυνήσουν το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.

Φίλης: Διάλογος για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας χωρίς όρους μετανοίας

Στο ζήτημα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας επανέρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου περί «μετανοίας».

«Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το 70% των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος» αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δημοκρατικό διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες υποστηρίζοντας πως ο διαχωρισμός θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. «Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους ’μετανοίας’», σημειώνει ο κ. Φίλης.

«Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση. Η έξοδος από την σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα», καταλήγει η δήλωση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου