ΕΛΛΑΔΑ

SOS από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας για σοβαρές ελλείψεις

sos-από-το-κέντρο-υγείας-σαλαμίνας-για-σο-519439

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εν όψει της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, λόγω σοβαρής έλλειψης αναλώσιμων και φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους λεφτά τα αναλώσιμα, δηλαδή γάζες, τσιρότα, ενέσεις ή ειδοποιούν τους ασθενείς να φέρουν δικά τους, ενώ οι γιατροί για τα μεταφορικά τους. Καθημερινά πληρώνουν 12 ευρώ από την τσέπη τους προκειμένου να μεταβούν με πλοίο στο νησί.

Για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα κατέθεσε την Τετάρτη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού στη Β’ Πειραιά κ. Νίκος Ορφανός.

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Ορφανός αναφέρει ότι στο Κέντρο Υγείας του μεγαλύτερου νησιού του Αργοσαρωνικού δεν υπάρχουν -μεταξύ άλλων- οι βασικές ειδικότητες του καρδιολόγου, του χειρουργού και του ορθοπεδικού. Ο μοναδικός ακτινολόγος είναι με απόσπαση εξαμήνου από τη Σαντορίνη, η σύμβαση του μικροβιολόγου λήγει τον Δεκέμβριο, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο για απλές εξετάσεις αίματος.

Υπάρχουν μόνο δύο κλίνες για βραχεία νοσηλεία και το 2014 χρειάστηκε να νοσηλευτούν περίπου 3.000 άνθρωποι για ενέσεις λόγω χρόνιων ασθενειών. Ένας παιδίατρος μπορεί να κάνει και πέντε εφημερίες και στις εφημερίες υπάρχει μόνο ένας επιμελητής, ένας ειδικευόμενος και ένας αγροτικός γιατρός.

Επίσης, δεν υπάρχει επανδρωμένο ασθενοφόρο και σε περίπτωση που χρειαστεί συνοδεία ένα βαρύ περιστατικό, το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από επιμελητή, ο νόμος του απαγορεύει την εγκατάλειψη της θέσης του.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου και για τις συνθήκες υγιεινής του Κέντρου Υγείας. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τον χειμώνα, τις βροχερές ημέρες, στάζει το νερό στις αίθουσες. Τα δύο μοναδικά κρεβάτια νοσηλείας είναι σπασμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια το Κέντρο δεν εφοδιάζεται με πετρέλαιο και ως εκ τούτου δεν έχει θέρμανση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου