ΕΛΛΑΔΑ

Forbes: Η Ελλάδα θα βάλει το λάθος ερώτημα το δημοψήφισμα

forbes-η-ελλάδα-θα-βάλει-το-λάθος-ερώτημα-το-522516

Διάφοροι αξιωματούχοι της Γερμανίας τείνουν, πλέον, προς την κατεύθυνση ότι ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν θα ήταν μια τόσο κακή ιδέα.

Και υποστηρίζουν ότι θα ήταν μια πράξη που θα έλυνε την τρέχουσα κρίση χρέους της χώρας. Ο αρθρογράφος του Forbes, Τim Worstall, έχει διαφορετική άποψη.

Σημειώνει πως ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα επέτρεπε στον ελληνικό λαό να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Και ίσως οι Ελληνες να ήθελαν να μείνουν στο ευρώ, έστω και αν αυτό θα σήμαινε πως θα πρέπει να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους τους.

«Αυτό το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από μερικά χρόνια, αλλά οι εταίροι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, το είχαν μπλοκάρει. Το δεύτερο ζήτημα που αναφύεται είναι τι θα ερωτηθούν οι πολίτες και το τρίτο είναι αν, τελικά, θα βοηθήσει. Με δεδομένο πως δεν υπάρχει χρόνος», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Και σημειώνει πως ο καλύτερος χρόνος για να γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε θέσει στους ξένους ηγέτες, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν το συζητούσαν με τίποτα και απειλούσαν πως θα αποσύρουν τη χρηματοδοτική στήριξή τους. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα, με το τεράστιο έλλειμμα στον δημόσιο τομέα της, ήταν μια απειλή που δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Το ερώτημα

Κατά τον Worstall, το σημαντικό είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν οι Έλληνες να απαντήσουν σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. «Αν ερωτηθούν για το αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ, τότε θα υπάρξει μια ισχυρή απάντηση προς το ’’ναι’’. Όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είναι υπέρ του ευρώ. Το ερώτημα που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να απαντήσουν είναι αν δέχονται, για να μείνει η χώρα στο ευρώ, να επωμιστούν όλες τις απαραίτητες οικονομικές αλλαγές. Κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να το δούμε να μπαίνει ως ερώτημα στη λογική του “ναι/όχι”».

Δεν θα λειτουργήσει

Τέλος, σημειώνει πως ένα δημοψήφισμα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι τα χρήματα από την τελευταία δόση. «Τι θα είναι αυτό το δημοψήφισμα; Για την παραμονή στο ευρώ; Για τη διαπραγμάτευση του χρέους; Τίποτα από αυτά δεν θα λύσει τα σημερινά προβλήματα. Ίσως, αν είχαν γίνει όλα αυτά πριν από τέσσερα χρόνια, να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αλλά, τότε, θα πρέπει το ΔΝΤ να οργανώσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως πριν από τέσσερα χρόνια».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου