ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα καταθέσει για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο Πεταλωτής

δεν-θα-καταθέσει-για-την-υπόθεση-της-μο-529665

Εκτός… ακροαματικής διαδικασίας έμεινε ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση κατηγορουμένων προκειμένου να μην καταθέσει ο πρώην υπουργός, ο οποίος όπως είπαν είχε γνώση της υπόθεσης από την συμμετοχή του στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο Γ. Πεταλωτής είχε ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος (στην εξεταστική) και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Η ένσταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το δικαστήριο, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη εισαγγελική πρόταση.

Οι συνήγοροι των Εφραίμ και Αρσένιου δεν συνυπέγραψαν την ένσταση αφήνοντας το θέμα στην κρίση του δικαστηρίου. Εκτός από τους μοναχούς, στο εδώλιο μαζί τους κάθονται ακόμη 12 άτομα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης ,ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς , ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α, για τις πράξεις-κατά περίπτωση- της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Η υπόθεση αφορά την πολύπαθη Βισθωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις, οι οποίες αντηλλάγησαν με οικόπεδα φιλέτα τα οποία πήρε η Μονή για να δώσει πίσω στο κράτος την λίμνη και τα παρόχθια. Οι επίμαχες ανταλλαγές ζημίωσαν σύμφωνα με το βούλευμα το ελληνικό δημόσιο και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλα.

Κατά την δικογραφία οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους “παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες” με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να “πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου”.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου