ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες με φωτοβολταϊκά, ρόδια και σαλιγκάρια στον εισαγγελέα

απάτες-με-φωτοβολταϊκά-ρόδια-και-σαλι-550984

Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ έχουν χάσει εκατοντάδες πολίτες που έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε γνωστό επιχειρηματικό όμιλο που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Μεσογείων.

Σύμφωνα με μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβάλλει τα θύματα του εν λόγω “επιχειρηματία”, τα στελέχη του ομίλου έπειθαν ανυποψίαστους πολίτες να επενδύσουν χρήματα σε δήθεν μεγαλόπνοα έργα, τα οποία αφορούσαν είτε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ηλιοθερμικά πάρκα), είτε βιολογικές καλλιέργειες (ρόδια, μανταρίνια και μανιτάρια). Σε αυτές τις επενδύσεις προβλεπόταν συμμετοχή τόσο της εταιρείας που θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωση του έργου όσο και των ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Koolnews ο εν λόγω επιχειρηματίας παρουσίαζε στοιχεία για την οικονομική και χρηματοδοτική του θέση, που καμμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα, όπως επίσης και για ανύπαρκτες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπρόσθετα, ο μεγαλομέτοχος σε μια χαρακτηριστική περίπτωση ανάφερε πως έχει ήδη αγοράσει την έκταση, όπου θα χωροθετείτο η επένδυση, αν και είχε υπογράψει μόνο ένα προσύμφωνο.

Αφού εισέπραττε τα ποσά των ιδιωτών άρχιζαν οι δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ανύπαρκτων έργων.

Η απάτη στήθηκε μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο 25 θυγατρικών μιας συγκεκριμένης Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας (ΑΕΒΕ) στις οποίες εμφανίζονταν ως εταίροι τα ίδια πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε διαφημιστεί σε πλήθος ηλεκτρονικών και παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση) χωρίς οι εποπτικές αρχές να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.

Σε μία μόλις περίπτωση, η Invest in Greece είχε προβεί σε διαδοχικές ανακοινώσεις διάψευσης ένταξης ενός ηλιοθερμικού πάρκου -που διαφημιζόταν σε πλήθος Μέσων ως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα- στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης χωρίς όμως να παρέμβουν οι ελεγκτικές αρχές ως όφειλαν (διαβάστε εδώ σχετικά).

Μάλιστα, η εταιρεία καλούσε τους δυνητικούς επενδυτές να συμμετάσχουν με ένα ποσό της τάξης των 5000 Ευρώ στο επενδυτικό σχήμα.

Στελέχη της εταιρείας είχαν επίσης παρουσία σε μεγάλα συνέδρια του κλάδου, όπου παρουσίαζαν τους στρατηγικούς στόχους της και μιλούσαν για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Koolnews, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης με τρεις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη μήνυση κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και οι υπόλοιπες κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. Μάλιστα «για την πρώτη μήνυση ασκήθηκε δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για κακούργημα και η υπόθεση βρίσκεται σε Τακτικό Ανακριτή», όπως σημειώνει στο KoolNews.gr, ο Παύλος Μαρινάκης, συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας του ποινικολόγου Αλέξη Αθανασόπουλου και εις εκ των δύο συνηγόρων των μηνυτών.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η πρώτη μηνυτήρια αναφορά είχε έναν καταθέτη και τόσο η νομική τεκμηρίωση όσο και τα πρόσωπα που μηνύονταν ήταν περιορισμένα. Στο μεσοδιάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, οι μηνυτές πολλαπλασιάστηκαν και η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε σε προδικαστικό επίπεδο περαιτέρω, κάτι που σημαίνει πως, αν η πρώτη υπόθεση έφτασε στην τακτική ανακρίτρια, πιθανότατα την ίδια μοίρα θα έχουν και οι υπόλοιπες.

Μέχρι στιγμής, η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι μηνυτές φτάνει τα 600.000 ευρώ, εκτιμάται όμως πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να εμφανίζονται περισσότερες μηνυτήριες αναφορές, καθώς το συνολικό ποσό της ζημίας είναι σίγουρα επταψήφιο.

Απάτη και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης πρότεινε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης την παραπομπή σε δίκη οκτώ ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει απάτη με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο αντιεισαγγελέας ζητεί την την παραπομπή των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της απάτης, της καταδολίευσης δανειστών και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων, κατά περίπτωση.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ένας ομόρρυθμος εταίρος κατασκευαστικής εταιρείας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων και δύο άτομα που εμφανίζονταν ως ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και φέρονται ότι επισκέπτονταν τα έργα για να διενεργήσουν ελέγχους-“μαϊμού”.

Επίσης, κατηγορούνται ο εμφανιζόμενος ως μηχανικός στον τομέα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων-διαχειριστής και μέτοχος βουλγαρικής εταιρείας ΕΠΕ (παραγωγή και εμπόριο φωτοβολταϊκών) ο οποίος επίσης παρουσιαζόταν ως στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, δύο άτομα που εμφανίζονταν ως τραπεζικά στελέχη με εμπειρία σε δάνεια και διαχείριση κεφαλαίων και η συνιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία φέρεται ως μέτοχος κι άλλων συναφών εταιρειών με έδρα την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Στην πρόταση του κ. Ζήση αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι εμφανίζονταν στους εγκαλούντες ως ειδήμονες στις επενδύσεις και με βαθιά εμπειρία τόσο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και στη δημιουργία και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών.

Ισχυρίζονταν επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο για τη λήψη επιδοτήσεων καταθέτοντας του σχετικούς φακέλους στο υπουργείο Ανάπτυξης. και εμφανίζονταν ως φερέγγυοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες, εκτελώντας τη μελέτη, την προμήθεια του εξοπλισμού και εγκατάσταση σε αγροτεμάχια καθώς επίσης και στην καλλιέργεια σαλιγκαριών με την κατασκευή εκτροφείων και την προμήθεια σαλιγκαριών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία έθεταν ως μοναδική προϋπόθεση την καταβολή από τους επενδυτές ενός χρηματικού ποσού που αντιστοιχούσε στην αμοιβή και στα έξοδα που θα χρειαζόταν για την ολοκλήρωση των έργων.

Έτσι κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν 47 επενδυτές, αποσπώντας χρηματικά ποσά που φτάνουν τα δύο εκατ. Ευρώ μέσα στη διετία 2011- 2012.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου