ΕΛΛΑΔΑ

Άγνωστοι γρονθοκόπησαν μετανάστη σε στάση λεωφορείου

άγνωστοι-γρονθοκόπησαν-μετανάστη-σε-568964

Ακόμη μία ρατσιστική επίθεση καταγράφηκε την Δευτέρα, όταν άνδρας σουδανικής καταγωγής, ο οποίος ζει και εργάζεται πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους άνευ λόγου και αιτίας.

Ο Μοχάμεντ Χαΐρι βρισκόταν σε στάση λεωφορείου επί της Λεωφόρου Κηφισίας, περίπου στις 7:30 το πρωί. Ένα λευκό ΙΧ σταμάτησε μπροστά στην στάση και δύο νεαροί κατέβηκαν από το όχημα. Δίχως να μιλήσουν στον άτυχο μετανάστη, άρχισαν να τον χτυπούν, μέχρι που εκείνος έπεσε λιπόθυμος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην στάση βρίσκονταν και πέντε γυναίκες από τις Φιλιππίνες, οι οποίες από το σοκ δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον αριθμό της πινακίδας. Το περιστατικό διήρκεσε πολύ λίγο και μέχρι να αντιληφθούν όλοι τι συνέβαινε, οι δράστες είχαν εξαφανιστεί.

Ο Μοχάμεντ Χαΐρι παρά τα χτυπήματα πήγε -με μώλωπες- στην δουλειά του, καθώς φοβόταν μήπως απολυθεί. Τελικά, κάλεσε έναν φίλο του, ο οποίος τον μετέφερε στο νοσοκομείο, λόγω αδιαθεσίας από τα πολλά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μετανάστευσης, Αχμέτ Μποβία, μιλά στο in.gr για το περιστατικό αλλά και για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στη χώρα μας, που μοιάζει να είναι σε έξαρση.

«Αφότου ο κ. Χαΐρι βγήκε από το νοσοκομείο, πήγε στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων, αλλά δεν μπορούσε να διαθέσει τα απαιτούμενα 100 ευρώ» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «την Τετάρτη ξανά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας».

Μία πάγια δυσκολία που αντιμετωπίζει το δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας είναι ότι πολλά θύματα πιστεύουν πως αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και δεν αναφέρουν τα περιστατικά, όπως λέει ο κ. Μποβία.

«Από τότε που φυλακίστηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, στην τελευταία αναφορά του δικτύου ήταν αυξημένος ο αριθμός λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Μανωλάδα. Από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά ρατσιστικής βίας, κάτι που δείχνει πως θα είναι αυξημένα τα κρούσματα φέτος» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μετανάστευσης συνεχίζει λέγοντας πως οι μετανάστες ζουν με τον φόβο μήπως και πέσουν θύματα ρατσιστικής βίας, κάτι που οφείλεται τόσο στην έξαρση αυτού του φαινομένου από το 2009 όσο και στην αστυνομική βία. «Όλο αυτό το μπάχαλο που επικρατεί με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, δημιουργεί τέτοιες ανασφάλειες» προσθέτει.

Σχετικά με το αν η νέα κυβέρνηση έχει επιδείξει διαφορετικές πρακτικές ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα από τους προκατόχους της, αναφέρει ότι «υπάρχουν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα, όπως για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και αντικατάστασή τους από ανοιχτά κέντρα, ουσιαστικά όμως, δεν έχει αλλάξει κάτι».

Στο ερώτημα αν τελικά οι Έλληνες είναι ρατσιστές, ο κ. Μποβία απαντάει ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, αλλά τα φαινόμενα ρατσισμού είναι πάρα πολύ αυξημένα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου