ΕΛΛΑΔΑ

Εκτακτο σχέδιο για τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων αναζητεί η κυβέρνηση

εκτακτο-σχέδιο-για-τη-φιλοξενία-χιλιά-572487

Στις πλατείες της Αθήνας και των νησιών βρίσκουν κατάλυμα οι εκατοντάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται, αναζητεί έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χρησιμοποιώντας ως πρόχειρους καταυλισμούς εγκαταλειμμένα κτίρια του Δημοσίου και του Στρατού.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη η Ελλάδα έχει απευθυνθεί σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος ενώ έχει ζητηθεί μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες. Παράλληλα οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι οι υποδομές είναι ανύπαρκτες σπεύδοντας να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορώντας την πως δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα μολονότι γνώριζε ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.

Χθες τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γαύδο. Πολλοί εξ αυτών λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.

Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει με διάφορα μέσα στη Λέσβο, στη Χίο και την Κω. Στην τελευταία μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Αιφνιδιασμός. Η κυβέρνηση δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την αυξημένη ροή μεταναστών ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε αρκεσθεί σε δηλώσεις της στη διαπίστωση ότι η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία. Οπως είπε, ύστερα από συσκέψεις για το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων, το υπουργείο κατέληξε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να «ζητήσουμε από την Περιφέρεια, τους Δήμους και τον Στρατό ελεύθερους ανοιχτούς χώρους όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές και θα φιλοξενούνται άνθρωποι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης ώστε να μη στοιβάζονται στα λιμεναρχεία και στα αστυνομικά τμήματα».

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή της στην Κω τη Μεγάλη Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι αναζητούνται άμεσες λύσεις «για τον υπερπληθυσμό που συγκεντρώθηκε στην Κω αλλά και σε άλλα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. Βρήκαμε ήδη ένα ξενοδοχείο στο οποίο μετά από κάποιες επισκευές θα εγκατασταθούν όσοι πρόσφυγες δεν προλαβαίνουν να περάσουν από τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μην είναι στα λιμάνια και στα αστυνομικά τμήματα».

Προ ημερών πάντως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μαζική εγκατάσταση παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της πόλης τονίζοντας ότι «η εικόνα που έχουμε δεν είναι καλή, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Πηγαίνουμε πάλι πίσω στο 2012, αρχές του 2013».

Κύμα παράτυπων μεταναστών

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράτυποι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφθασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια, βγαίνουν το πρωί για να λιαστούν»

«Δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια, βγαίνουν το πρωί για να λιαστούν» δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, «δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες», αφού όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες. Διευκρίνισε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, αλλά οι όλοι έχουν κάποιον που τους περιμένει, είτε πρόκειται για συγγενή, είτε για ομοεθνή τους.

Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες έχουν «μηδενική παραβατικότητα» και πως στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους.

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 δήλωσε ότι όταν κάποιος πρόσφυγας εισέρχεται στη χώρα, είναι δύο πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο είναι να τον υποδεχτείς και το δεύτερο να τον φιλοξενήσεις, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί μόνο στο πρώτο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών φιλοξενίας, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο. Το κυβερνητικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά υποδοχής, όπου θα γίνεται καταγραφή των στοιχείων των φιλοξενούμενων. Σαφή απόσταση από τη δημιουργία εγκαστάσεων υποδοχής στα νησιά πήρε ο Πάνος Καμμένος.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και θα καταρτιστεί και σχέδιο για τα αστικά κέντρα, ό,που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απαραίτητες δομές.

«Οι εκδοχές είναι τρεις. Ή θα τους κλείσουμε στα κέντρα κράτησης, ή θα τους φιλοξενήσουμε ή θα τους πνίξουμε», τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, σχολίασε ότι προς το παρόν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και ότι η Αθήνα υποβάλλει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παροχή έκτακτης βοήθειας, καθώς αυτή τη στιγμή, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικούς πόρους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα 800 άτομα που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα μπροστά στα 5.500 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ιταλία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου