ΕΛΛΑΔΑ

Ερντογάν: Αποκατάσταση σχέσεων με Αίγυπτο μόνο με απελευθέρωση Μόρσι

ερντογάν-αποκατάσταση-σχέσεων-με-αίγ-575073

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να αποφυλακίσει τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και να ακυρώσει την θανατική ποινή που έχει επιβληθεί σε υποστηρικτές του προτού η Άγκυρα εξετάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεών της με το Κάιρο.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν πληγεί από τότε που ο πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τότε εξαπέλυσαν μία από τις σφοδρότερες επιχειρήσεις καταστολής κατά του ισλαμιστικού κινήματος σκοτώνοντας εκατοντάδες υποστηρικτές του στο Κάιρο, ενώ συνέλαβαν χιλιάδες διαδηλωτές και παρέπεμψαν σε δίκη τον Μόρσι και άλλους ηγέτες.

«Ο κ. Μόρσι είναι ένας πρόεδρος εκλεγμένος από το 52% των ψηφοφόρων. Πρέπει να του χαρίσουν την ελευθερία του», είπε σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν εν πτήσει έπειτα από επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Ερντογάν επιβεβαίωσε τα σχόλια του προέδρου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου συνιδρυτής είναι ο Ερντογάν και το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές παγκοσμίως της απομάκρυνσης του Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς την “μη αποδεκτό πραξικόπημα” του στρατού.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία και η υποστήριξή του προς τη στρατιωτική επιχείρηση υπό το Ριάντ εναντίον των Χούτι πολιτοφυλάκων στην Υεμένη, στην οποία συμμετέχουν πολεμικά πλοία της Αιγύπτου, έχουν προκαλέσει εικασίες για πιθανή αποκατάσταση των δεσμών της Άγκυρας με το Κάιρο.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, θέτει προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό κι επανέλαβε την κριτική του εις βάρος χωρών της Δύσης επειδή δεν υπήρξαν περισσότερο επικριτικές για την αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Κατά δεύτερον, η Δύση δεν λέει ότι είναι αντίθετη στη θανατική ποινή; Υπάρχουν 3.000 θανατοποινίτες εκεί. Αυτό πρέπει να αρθεί», είπε ο Ερντογάν ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα αναθέρμανσης των σχέσεων με το Κάιρο.

Τους τελευταίους μήνες, τα αιγυπτιακά δικαστήρια καταδίκασαν στην εσχάτη των ποινών εκατοντάδες άτομα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Αδελφότητας, κάποια από αυτά σε μαζικές δίκες τις οποίες ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν περίπου 18.000 πολιτικοί κρατούμενοι που θα πρέπει να δικαστούν εκ νέου και απαγορεύσεις πολιτικών κομμάτων στην Αίγυπτο, που όπως υποστηρίζει, είναι αυθαίρετες και θα πρέπει να αρθούν.

«Λένε η Τουρκία δεν πρέπει να ανακατεύεται στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Δεν ανακατευόμαστε. Αν συμβεί κάτι σε μία χώρα κατά των ελευθεριών, πρέπει να μιλάμε», είπε ο Ερντογάν.

Η Αίγυπτος έχει στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί για σχόλια που έχει κάνει ο Ερντογάν εναντίον του Σίσι κι έχει απορρίψει την κριτική της Άγκυρας εις βάρος της κυβέρνησης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου