ΕΛΛΑΔΑ

ΠαΣοΚ: Εργο της προηγούμενης κυβέρνησης η μείωση στο φυσικό αέριο

πασοκ-εργο-της-προηγούμενης-κυβέρνησ-579054

Η μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου επετεύχθη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα και με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολλά -και επικοινωνιακά- στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Τα οφέλη της επαφής και συνεργασίας στον τομέα αυτό με τη Ρωσία ανέδειξε, άλλωστε, και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότητησης Παν.Λαφαζάνης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στη Ρωσία -ως προπομπό της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Η δεύτερη επισήμανση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι και οι προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» είχαν αρχίσει από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε καταλήγει το ΠΑΣΟΚ «η σημερινή κυβέρνηση θα δικαιούται να πιστωθεί μόνον τυχόν περεταίρω μειώσεις».

Με την κυβέρνηση να δημιουργεί εδώ και μέρες κλίμα μιλώντας για «νέα σελίδα στην ενεργειακή σχέση Ελλάδας – Ρωσίας» και για «άνοιξη στις σχέσεις με τη Ρωσία» το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να προλάβει, προειδοποιώνοντας την κυβέρνηση για το ποιες εξελίξεις και αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα μπορεί να παρουσιάσει ως δικό της επίτευγμα.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ, προχωρεί σε δύο επισημάνσεις τις οποίες «οφείλει να υπενθυμίσει» όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

«1. Πραγματική μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά 15% επετεύχθη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, με την υπογραφή της συμφωνίας του Μαρτίου 2014. Η σημερινή πτώση των τιμών οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης.»

2. Οι προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» είχαν αρχίσει από το περασμένο φθινόπωρο, δηλαδή και πάλι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ΔΕΠΑ είχε ήδη καταφέρει να περιορίσει το οφειλόμενο ποσό από περίπου 100.000.000 δολάρια στα 35.000.000 δολάρια».

«Η σημερινή κυβέρνηση θα δικαιούται να πιστωθεί μόνον τυχόν περεταίρω μείωση αυτού του ποσού» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη Ρωσία ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν.Λαφαζάνης είχε επισημάνει σχετικά με τα ζητήματα αυτά ότι έθεσε στις συνομιλίες του στη Μόσχα την «ανάγκη για μείωση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, καθώς και η δραστική μείωση της ρήτρας του take or pay προς τη ΔΕΠΑ (βάσει της οποίας η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το αν τις έχει καταναλώσει)».

«Θέλω να επισημάνω ότι και τα δύο αυτά θέματα η Ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα», είχε πει ο Π.Λαφαζάνης υπενθυμίζοντας ότι «μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση των τιμών της ΔΕΠΑ, περίπου κατά 15%».

Στα «δώρα» που έφερε από τη Ρωσία ο κ. Λαφαζάνης είχε ακόμη αναφέρει την συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονάνθρακων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και την πρόθεση της ρωσικής πλευράς για επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream σε ελληνικό έδαφος, εάν βέβαια αποφασίζει κάτι τέτοιο η ελληνική κυβέρνηση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου