ΕΛΛΑΔΑ

Προθεσμία να απολογηθεί για δύο υποθέσεις εξοπλιστικών έλαβε ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ

προθεσμία-να-απολογηθεί-για-δύο-υποθέ-582222

Στους ανακριτές Διαφθοράς, Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, μετήχθη ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος συνελήφθη μετά από διεθνή εντάλματα των δικαστικών Αρχών για την εμπλοκή του σε υποθέσεις των παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Ελβετός, τραπεζικό στέλεχος, είναι κατηγορούμενος στις έρευνες που διενεργούν οι δύο δικαστικοί λειτουργοί σχετικά με την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer, που έχει ανατεθεί στην κ. Μπράτη.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του. Έως τότε ο κατηγορούμενος θα παραμένει κρατούμενος.

Παράλληλα, καλείται ως μάρτυρας και από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά δωροδοκίες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στέλεχος στη Dresden Bank και στη συνέχεια στη BNP PARISBAS, όπως και ο υφιστάμενός του, κατηγορούμενος για εξοπλιστικά, Φάνης Λυγινός, φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για συμβάσεις του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται, πως ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ έχει, ήδη, παραπεμφθεί να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη SIEMENS και την προμήθεια των υποβρυχίων.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ως τραπεζικό στέλεχος εμπλέκεται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι Αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι.

Παρ’ ότι ο κ. Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, οι αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές Αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Τη Μ. Δευτέρα, με άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών, για να εκτελεστεί το ένταλμα, και κρατείται στη ΓΑΔΑ.

Οι ανακριτές προσδοκούν πολλά από την απολογία Οσβαλντ, αφού εκείνος φαίνεται να γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα, ακόμα και κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας που παραλάμβαναν τις μίζες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου