ΕΛΛΑΔΑ

Μπαρόζο: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ουτοπικά πράγματα

μπαρόζο-ο-συριζα-υποσχέθηκε-ουτοπικά-588856

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που πολιτεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και για την τακτική που ακολούθησε στη συνέχεια ως κυβέρνηση, άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Πρίστον και Γενεύης, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Μπαρόζο είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους της τις οποίες πλέον δεν μπορεί να εκπληρώσει. Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη εμπειρίας και για απαιτήσεις που «είναι εντελώς απαράδεκτες για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης».

Επί του συγκεκριμένου θέματος, πρόσθεσε: «Δεν είναι καθόλου χρήσιμο για την Ελλάδα να επιτίθεται στις χώρες που προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν φτωχότερες χώρες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, επομένως θα λάβει ένα συνολικό ’’όχι’’ όταν ζητάει να της γίνει κούρεμα χρέους. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αναλάβει τις ευθύνες της για τα οικονομικά δεινά της χώρας και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα».

«Δεν φταίει η Γερμανία»

Ο κ. Μπαρόζο επέκρινε την Ελλάδα και για τη μόνιμη δαιμονοποίηση της Γερμανίας, λέγοντας: «Δεν είναι η Γερμανία ή άλλο μέλος της ΕΕ που δημιούργησε τα προβλήματα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη χώρα έχει δομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού και επέστρεψαν. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που την εμποδίζει να πετύχει, αλλά η κακή πολιτική δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε εναντίον της προοπτικής να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας αυτή την πιθανότητα «αρνητική», αν και πρόσθεσε πως θα είναι λιγότερο επιζήμια λόγω του γεγονός ότι οι αγορές, πλέον, είναι πολύ πιο σίγουρες σε σχέσεις με προηγούμενα χρόνια. Ως ακραιφνής ευρωπαϊστής, ωστόσο, συμπλήρωσε: «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα σπάσει το ταμπού και θα θέσει ένα προηγούμενο».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου