ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μετατροπή των οικιακών καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου

ποιες-είναι-οι-προϋποθέσεις-για-μετατ-588895

Μπορεί ο βαρύς χειμώνας να εγκαταλείπει σιγά σιγά την Ελλάδα, καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται μόλις 2 μήνες μακριά, ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται για τη μετατροπή των οικιακών καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου θα πρέπει να εξετάσουν αν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 5 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία και 5 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα διαχειριστούν οι αντίστοιχες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις τρεις περιοχές.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η καταβολή της χρηματοδότησης στις τρεις ΕΠΑ θα γίνεται τμηματικά. Συγκεκριμένα, έως 40% του προϋπολογισμού της δράσης που διαχειρίζονται θα δίνεται με την υπογραφή της σύμβασης. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται, έπειτα από αίτηση των φορέων, ανάλογα με την πορεία των πληρωμών και κάθε δόση θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 30% του προϋπολογισμού της κάθε δράσης.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες) ποσοστά που αντιστοιχούν έως και στο 60% του κόστους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, ο προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει την ένταξη στο πρόγραμμα περίπου 50.000 νοικοκυριών (30.000 στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία). Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, καθώς το φυσικό αέριο προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου θέρμανσης (ποσοστό 18% το 2014), η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης και ο περιορισμός του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Εχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.
  • Εχουν σε ιδιοκτησία τους που χρησιμοποιείται ως κατοικία και όχι ως επαγγελματικός χώρος, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.
  • Εχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου από την 25η Σεπτεμβρίου 2014 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση της δράσης (δηλ. στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 δεν έχουν σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
  • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 ευρώ ανά τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.
  • Βρίσκεται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και δύναται να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την αρμόδια ΕΠΑ της περιοχής.
  • Φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου