ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 10.000 Έλληνες έγιναν εθελοντές δότες μυελού οστών

πάνω-από-10-000-έλληνες-έγιναν-εθελοντές-δό-592148

Πάνω από 10.000 εθελοντές δότες μυελού οστών είναι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Ήδη ένα παιδί έχει υποβληθεί επιτυχώς σε μεταμόσχευση και έχει ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε χάρη στην προσφορά μυελού από μια νεαρή μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που είχε γίνει εθελόντρια δότρια της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», όπου λειτουργεί η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ανακοινώθηκε και η έναρξη μιας νέας εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με επικεφαλής τον τραγουδιστή και αγγελιοφόρο της «Ελπίδας», Σάκη Ρουβά, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών σε πάνω από 100.000 την προσεχή πενταετία.

Κάνοντας έναν απολογισμό των 12 πρώτων μηνών λειτουργίας (2014 – 2015) της Τράπεζας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ανέφερε ότι ήδη 11.640 Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες μυελού των οστών, αποφασισμένοι να προσφέρουν δείγμα οποτεδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Στην λίστα των εθελοντών δοτών, εκτός από τους χιλιάδες ανώνυμους συμπολίτες μας, περιλαμβάνονται πολλοί καλλιτέχνες, όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιώργος Νταλάρας, σύλλογοι, φορείς, ιδρύματα, εταιρείες, σχολεία και τα σώματα ασφαλείας.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» έχει συνάψει συνεργασίες με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ εκπονεί και πρόγραμμα αδελφοποίησης με μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές μεσογειακές χώρες.

Παράλληλα, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έχει θέσει τις βάσεις για την δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων σε παιδιά (πνεύμονες, ήπαρ και νεφροί), καθώς και την ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την έρευνα στον παιδιατρικό καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα από την κ. Βαρδινογιάννη, για την πολυετή προσφορά του στον χώρο της Υγείας, επεσήμανε ότι «σε μια κρίσιμη κοινωνική στιγμή, η έννοια ’ελπίδα’ είναι φορτισμένη συναισθηματικά με την δύναμη που αντιστέκεται στην παραίτηση. Είναι υπόθεση όλων μας να απελευθερώσουμε τα κοινωνικά ιάσματα της ψυχής μας και να αποδείξουμε ότι οι ανθρώπινες αξίες, έχουν την θέση τους στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι, έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να συμπεριληφθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ώστε να είναι υποχρεωτική η προβολή της κοινωνικής διαφήμισης στα προγράμματα των ιδιωτικών και δημόσιων ΜΜΕ σε ώρες αιχμής.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την (που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την προσεχή Τετάρτη ή Παρασκευή) θα του επισημάνει την κρισιμότητα της ενίσχυσης του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και του έργου του ΕΟΜ.

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης

Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Βαρδινογιάννη και ο Σάκης Ρουβάς υπενθύμισαν πόσο απλό είναι να γίνουμε όλοι εθελοντές δότες.

Αν είστε λοιπόν μεταξύ 18 – 45 ετών, και πρόθυμοι να βοηθήσετε οποιονδήποτε στον πλανήτη σας έχει ανάγκη, η διαδικασία της δειγματοληψίας είναι απλή, ολιγόλεπτη και ανώδυνη.

Στο site του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» (http://www.oramaelpidas.gr/) μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία προσφοράς δείγματος και εγγραφής στην λίστα των εθελοντών δοτών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου