ΕΛΛΑΔΑ

Ασαντ: Κακοήθης προπαγάνδα ότι χρησιμοποιήσαμε αέριο χλώριο

ασαντ-κακοήθης-προπαγάνδα-ότι-χρησιμ-597350

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε ως «κακοήθη προπαγάνδα» τις κατηγορίες ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε αέριο χλώριο εναντίον των εξεγερμένων, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του που θα μεταδοθεί σήμερα, Παρασκευή, στην εκπομπή This Morning του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αέριο χλώριο και βαρέλια με εκρηκτικά, ο Άσαντ απάντησε: «Θέλω να απαντήσω πλήρως σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της κακοήθους προπαγάνδας εναντίον της Συρίας. Κατ’ αρχάς το αέριο χλωρίου δεν είναι στρατιωτικό αέριο. Μπορεί κανείς να το αγοράσει παντού».

Σε αυτό το απόσπασμα της συνέντευξής του ο Σύρος πρόεδρος δεν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν το αέριο αυτό, αλλά υπογραμμίζει ότι το αέριο χλώριο δεν προορίζεται μόνο για στρατιωτική χρήση.

«Δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Δεν χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό αέριο (…) Τα παραδοσιακά όπλα είναι πιο σημαντικά από το αέριο χλώριο», σημείωσε μιλώντας στο CBS.

«Και αν ήταν αποτελεσματικό, οι τρομοκράτες θα το είχαν χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα», υπογράμμισε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για τις πληροφορίες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της πόλης Σάρμιν με αέριο χλώριο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, ο Άσαντ είχε επισημάνει ότι είναι ανοικτός στον διάλογο με τις ΗΠΑ.

Η πλήρης συνέντευξη του Σύρου προέδρου θα μεταδοθεί την Κυριακή στην εκπομπή 60 Minutes του CBS

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου