ΕΛΛΑΔΑ

Στο ευρωδικαστήριο και πάλι η Ελλάδα για τα επικίνδυνα απόβλητα

στο-ευρωδικαστήριο-και-πάλι-η-ελλάδα-γ-601256

Στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα καθίσει και πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Η υπόθεση εισήχθη σήμερα Τρίτη στο Δικαστήριο. Είχε προηγηθεί νέα προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο διότι η Ελλάδα, παρότι είχε ήδη καταδικαστεί το 2009, δεν είχε εκτελέσει την απόφαση του ΔΕΕ (C-286/08) και δεν είχε προβεί σε εγκατάσταση του κατάλληλου δικτύου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Έτσι, η Κομισιόν ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο τουλάχιστον 17,7 εκατ. ευρώ συν 72.864 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2009, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η απόφαση του 2009.

Η ιστορία ξεκινά δώδεκα χρόνια πριν. Το 2003 η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ότι δεν υφίσταντο στην ελληνική επικράτεια κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Επιπλέον, η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης στην Ελλάδα ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων δεν ήταν συμβατή με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο το οποίο, με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009, έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τις επιταγές της οδηγίας 1999/31 (βλ. απόφαση C

Με την νέα προσφυγή στο ΔΕΕ, η Κομισιόν του ζητά να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα, μη λαμβάνοντας τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης του 1999, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 260 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο να διατάξει την Ελλάδα να καταβάλει στην Επιτροπή:

Μια προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 72.864 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2009 από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η απόφαση του 2009,

Το ημερήσιο κατ’ αποκοπήν ποσό των 8.096 ευρώ ανά ημέρα από την ήμερα έκδοσης της απόφασης του 2009 έως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης του 2009 εάν επέλθει νωρίτερα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου