ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο-γροθιά στον ρατσισμό

βίντεο-γροθιά-στον-ρατσισμό-605332

Ο Τηλέμαχος Κρεβάικας είναι ο ηθοποιός που ανέλαβε να υποδυθεί το ρόλο του ρατσιστή στο βίντεο – κοινωνικό πείραμα της ActionAid Ελλάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ένα κοινωνικό πείραμα που είδαν και σχολίασαν χιλιάδες χρήστες στο διαδίκτυο. Ο Τηλέμαχος Κρεβάικας, απόλυτα πειστικός, επιτίθεται λεκτικά με ρατσιστικές βρισιές έναν μετανάστη από το Μπαγκλαντές σε μια στάση λεωφορείου της Αθήνας.

Ο ηθοποιός μίλησε για την εμπειρία του στην εφημερίδα «Έθνος»: «Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω».

Ο κ. Κρεβάικας εξηγεί ότι σκηνή επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς παρευρισκομένους. Περισσότερα από 200 άτομα την παρακολούθησαν. Τα αποτελέσματα, όπως παρατηρεί η ActionAid, λένε ένα δυνατό «όχι» στον ρατσισμό: 4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάχθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς και 15 φορές υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε την επίθεση. Μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις.

«Η υπεράσπιση ποίκιλλε από κατανόηση προς τον συνάνθρωπο του τύπου έλα, άσ’ τον, τι είναι αυτά που λες, μέχρι απόψεις έντονες και πολιτικές», λέει ο κ. Κρεβάικας και συμπληρώνει ότι οι πιο εντυπωσιακές ήρθαν από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. «Ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Από το στιλ και την ηλικία της έλεγες θα κάτσει στη γωνία. Κι όμως μίλησε και η στάση της ήταν αφάνταστα ανθρωπιστική και υπέροχη».

Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης είπε στον κ. Κρεβάικα ότι εξεπλάγη ευχάριστα από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»…
Ο Έλληνας ηθοποιός αποκαλύπτει ότι έκανε μέρες να συνέλθει από τη διαδικασία. «Όσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη». Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. «Έβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. Ήταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος».
Η 65χρονη Παναγιώτα Τσαματάνη, παρούσα σε μια από τις σκηνές, ομολογεί πως φοβήθηκε. «Στην αρχή είχα μουδιάσει. Φοβήθηκα μήπως μας πλακώσει στο ξύλο. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα πως είναι χρυσαυγίτης». Μετά κάποιος αντέδρασε και πήραν όλοι φωτιά στη στάση.

«Του είπα ντροπή σου. Πολύ με ξένισε. Δεν μπορεί να είναι Έλληνας και να μιλάει έτσι άσχημα. Δεν χαρακτηρίζει τους Έλληνες αυτό. Δυστυχώς όμως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν μας φταίνε οι ξένοι για τα δεινά μας. Έχουμε κι εμείς μετανάστες συγγενείς στην Αυστραλία και ξέρουμε από ξενιτιά».

«Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνας της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς.

athensvoice.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου