ΕΛΛΑΔΑ

Το bullying είναι πολύ μειωμένο στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία

το-bullying-είναι-πολύ-μειωμένο-στα-μουσικά-κ-610150

Στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιμόρφωση 16.500 εκπαιδευτικών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι στο υπουργείο έχει ξεκινήσει συστηματική καταγραφή περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, προκειμένου τα συμπεράσματα της έρευνας να συμβάλουν στη χάραξη δράσης για την αντιμετώπιση του φαινόμενου.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, τόνισε ότι το θέμα είναι ευρύτερο και «είναι ανάγκη να πάρουμε πάρα πολλές πρωτοβουλίες σε πάρα πολλά επίπεδα».

Στάθηκε σε μια έρευνα που έγινε πριν από δυο χρόνια από τον τότε υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου που περιήλθε σε γνώση του το βράδυ της Τετάρτης. «Σε δείγμα πολύ μεγάλο 65.000 μαθητών από το υπουργείο το οποίο έφερε ενδιαφέροντα αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν υποστεί επεξεργασία» τόνισε.

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας, Βάσω Αρτινοπούλου, που έχει γνώση της μελέτης επιβεβαίωσε την ύπαρξή της τονίζοντας ότι ξεκίνησε παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και μέσα από ερωτήσεις εξήχθη «υψηλό ποσοστό για λεκτική και ψυχολογική βία», ενώ όπως τόνισε, το αισιόδοξο είναι ότι περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής βίας είναι ελάχιστα.

Κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να είναι η ενίσχυση των δομών αγωγής υγείας, προκειμένου μαθητές και γενικά η εκπαιδευτική κοινότητα να μπορούν να παρέμβουν όταν υπάρχουν τέτοια επεισόδια.

Θα ενισχυθεί, επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναφέρεται στην αισθητική αγωγή και την τέχνη, καθώς στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ μειωμένο στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η πολιτιστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει ασπίδα για την αντιμετώπιση του bullying, φτάνει αυτό να γίνει με σχέδιο και τεκμηριωμένο τρόπο» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Προτεραιότητα είναι, επίσης, για το υπουργείο να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υποστηρίζονται οι σχολικές μονάδες από ψυχολόγο με κατεύθυνση τα ίδια τα παιδιά να είναι σε θέση να πάρουν έγκαιρα την κατάσταση στα χέρια τους όταν πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια περιστατικά.

Κατά τη συζήτηση, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση του θέματος και θύμισε ότι η βουλευτής της ΝΔ ’Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε καταθέσει αναφορά για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και τις κακές συνθήκες φοίτησης, αναφορά που είχε προσυπογράψει και ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου