ΕΛΛΑΔΑ

Τυνησία: 21 νεκροί σε επίθεση ενόπλων στο Εθνικό Μουσείο

τυνησία-21-νεκροί-σε-επίθεση-ενόπλων-στ-611692
Ανάμεσα στα θύματα 17 τουρίστες – Νεκροί οι δύο δράστες

Εληξε η ομηρεία στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης κρατούνταν όμηροι δεκάδες τουρίστες. Μετά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο δράστες αλλά και ένας αστυνομικός, όλοι οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας οι νεκροί έφτασαν τους 21, εκ των οποίων οι 17 είναι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον τοπικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Mosaique FM οι όμηροι ήταν τουρίστες, ανάμεσά τους Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Αλι Αρούι, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δύο ή περισσότεροι τρομοκράτες, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ» εξαπέλυσαν επίθεση στο μουσείο Μπάρντο. «Υπάρχουν οκτώ θύματα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «επτά αλλοδαπού και έναν Τυνήσιο».

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο μουσείο βρίσκονταν περίπου 100 τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχαν ήδη μπει μέσα στο κτίριο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το μουσείο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στο σημείο.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι, ενώ ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας.

Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, μια εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι η Τυνησία ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. Περίπου εξήντα αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.


Φωτό: Twitter

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας περικύκλωσαν άμεσα τους δύο ενόπλους μέσα στο μουσείο Bardo της πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται μέσα στους χώρους του κοινοβουλίου, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.




Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν το μακελειό, η υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας, Σέλμα Ελούνι Ρεκίκ, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της είναι απολύτως ασφαλής για τους τουρίστες. Η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τη σταθερότητα της Τυνησίας. Τότε η η ίδια υποστήριξε: «Βεβαίως, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σοβαρή, , όμως, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τρομοκράτες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου