Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-17, 20:40:46
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο αλλάζει το τοπίο στο δημόσιο, καταργώντας μία σειρά από νόμους, όπως την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την μονιμοποίηση των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την αποκατάσταση του τεκμηρίου αθωότητας στη πειθαρχική διαδικασία και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα επανέλθουν στο δημόσιο όσοι έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ θα υπάρξει και μία μίνι εθελοντική κινητικότητα, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ανάγκες.

Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν να τεθούν σε κινητικότητα, λόγω των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής (ως κίνητρο, καθώς η κινητικότητα θα προηγηθεί του διορισμού όσων δεν συμμετέχουν στην κινητικότητα).

Επανασυστήνεται η δημοτική αστυνομία μετά και από πρόταση της ΚΕΔΕ, αλλά και λόγω της κατάργησης του κλάδου χωρίς αξιολόγηση, καθώς και η ειδικότητα των σχολικών φυλάκων.

Καταργείται η πολιτική επιστράτευση ή οποιαδήποτε μορφή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης απεργίας, ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση του τεκμηρίου της αθωότητας στη πειθαρχική διαδικασία και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με το σχέδιο νόμου απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού και συμβάσεων μίσθωσης έργου, ενώ υπάρχουν διατάξεις και για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και την έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.

Επιπλέον προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη», που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα (ΑΜΚΑ, ΑΔΤ) και θα χρησιμοποιηθεί αρχικώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ προβλέπονται και μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, καθορίζεται το πλαίσιο εκποίησης κρατικών οχημάτων, ενώ όπως σημειώνεται αθλητές που έχουν λάβει την 1η έως 8η νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν διοριστεί να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, στο δημόσιο τομέα ή σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ επιτρέπεται να αποσπώνται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είτε σε εποπτευόμενους από αυτήν φορείς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=