ΕΛΛΑΔΑ

Άννα Διαμαντοπούλου κατά κυβέρνησης για την κατάληψη της Νομικής

άννα-διαμαντοπούλου-κατά-κυβέρνησης-613313

Με φόντο τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, παρενέβη στο ζήτημα με δήλωσή της την Τρίτη και η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ανακοίνωση κατά των καταληψιών εξέδωσαν και οι εκπρόσωποι της φοιτητικής παράταξης Αριστερή Ενότητα της Νομικής Σχολής.

«Η τελευταία εξέλιξη-είδηση αναφορικά με την κατάληψη της Νομικής και τη δήλωση του μικρού παράπλευρου ναού που πήγε πακέτο με την κατάληψη είναι οι διώξεις κατά παντός υπευθύνου για την κατάληψη και η μήνυση που κατέθεσε ο πρύτανης» αναφέρεται στη δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου.

«Τα αδικήματα που καλείται να ελέγξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορούν στην κατάληψη του κτηρίου και σε διακεκριμένες φθορές, όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος. Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για ένα κακούργημα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μάλιστα ο εισαγγελέας ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων» συνεχίζει η κυρία Διαμαντοπουλου.

«Η κυβέρνηση περιμένει οι καταληψίες να αποχωρήσουν μόνοι τους, οικειοθελώς, ιδία βουλήσει, προφανώς χωρίς να λογοδοτήσει κανείς για τους βανδαλισμούς και χωρίς κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα συνήθη”θύματα” που είναι οι φοιτητές… καμία προσπάθεια να εφαρμοστεί ο Νόμος, καμία αγωνία για τα χαμένα μαθήματα, καμία φροντίδα για αυτό που λέγεται σεβασμός στο δημόσιο χώρο. Πάλι θα αρχίσει το αναμάσημα για το δήθεν αυτοδιοίκητο, πάλι θα παίξει η κασέτα για το άσυλο που γίνεται ασυδοσία και για το δικαίωμα του αγωνιστή. πάλι γυρίζουμε στο λαβύρινθο της Μεταπολίτευσης και αντικρίζουμε τα φαντάσματά της» τονίζει η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Είναι άλλο όμως ο αγώνας και άλλο ο βανδαλισμός. Είναι επικίνδυνο να μπερδεύεται η διεκδίκηση με τον “ετσιθελισμό” και ακόμα πιο ανησυχητικό να συγχέεται η συγκατάβαση στις αγωνίες των νέων με την “ετσιθελικά” δύσκαμπτη -ελέω ιδεοληπτικού υπόβαθρου- κυβερνητική αδιαφορία. Και είναι επικίνδυνο γιατί το επόμενο στάδιο είναι η πλήρης απάθεια που οδηγεί στην ισοπέδωση» καταλήγει η δήλωσή της.

Καταδίκη από αριστερές παρατάξεις

Επικριτικοί είναι όμως και οι εκπρόσωποι των αριστερών ψηφοδελτίων στη Νομική Σχολή. «Διακρίνεται πλέον ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στο κτίριο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης φοιτητών Αριστερή Ενότητα.

«Ύστερα από μια περίοδο αναβαθμισμένης καταστολής εκ μέρους των προηγούμενων πρυτανικών αρχών απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, μέσω της οποίας επιδιώχθηκε η εφαρμογή του δόγματος “ησυχία – τάξη – ασφάλεια” εντός του πανεπιστημίου, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει ρήξη με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης του προηγούμενου διαστήματος μέσω της απομάκρυνσης της αστυνομικής καταστολής από το χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου και την ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου που απέκδυε το πανεπιστήμιο από το χαρακτήρα του ως άσυλο κοινωνικών αγώνων» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η παρούσα κατάληψη, ωστόσο, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή αλλά προτάσσοντας μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κινηματική, στην πραγματικότητα υπονομεύει την προσπάθεια που γίνεται για ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς και για αποκατάσταση του ασύλου. Παράλληλα υπονομεύει την ίδια τη σημασία των προτασσόμενων αιτημάτων πετυχαίνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο: την περιχαράκωση του κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων που μέσω τέτοιων πρακτικών αδυνατεί να καταστεί ηγεμονικό στην κοινωνία.

Ως σχήματα της Αριστερής Ενότητας θεωρούμε πως η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανήκει στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως στους φοιτητικούς συλλόγους, των οποίων οι διαδικασίες είναι πάντοτε ανοιχτές προς την κοινωνία και τα αιτήματά της αρκεί να γίνονται σεβαστά τα δημοκρατικά κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος και οι αποφάσεις για τα μέσα πάλης να λαμβάνονται επίσης μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει αλλά, αντίθετα, η κατάληψη επιβάλλεται αυθαίρετα, ακολουθώντας λογικές απομονωτισμού και περιχαράκωσης.

Ως πολιτική δύναμη που παρεμβαίνει στους φοιτητικούς συλλόγους τασσόμαστε ενάντια σε πρακτικές που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την υπονόμευση του ασύλου και αφενός εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση, αφετέρου καλούμε στον τερματισμό της εν λόγω κατάληψης, η οποία με τους όρους που γίνεται αντιτάσσεται πλήρως στον χειραφετητικό χαρακτήρα που θέλουμε να έχει το πανεπιστήμιο ως πραγματικά ελεύθερος κοινωνικός χώρος» καταλήγει η ανακοίνωση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου