ΕΛΛΑΔΑ

CNBC: Αν η Γερμανία και η Ελλάδα ήταν σύζυγοι, τώρα θα είχαν χωρίσει

cnbc-αν-η-γερμανία-και-η-ελλάδα-ήταν-σύζυγο-613591

«Εάν μιλούσαμε για γάμο, τότε πιθανότατα θα είχαμε να κάνουμε με διαζύγιο ή για μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει… οικογενειακή θεραπεία». Ωστόσο, επειδή μιλάμε για χώρες το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό.

Το CNBC ξεκινάει το άρθρο του με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο για να εξηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, για να διερωτηθεί στον τίτλο: «Γερμανία και Ελλάδα -μια σχέση που δεν επιδιορθώνεται;». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης ποτέ δεν υπήρξαν καλοί φίλοι, αλλά τουλάχιστον διεξήγαν συνομιλίες σε φιλικούς όρους κατά την πρώτη συνάντησή τους, τον Φεβρουάριο, στο Βερολίνο. Μόνο αυτό ανήκει στο παρελθόν, όπως στο παρελθόν ανήκει και η καλή θέληση της γερμανικής κοινής γνώμης και των πολιτικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η Μέρκελ δοκίμασε την πρώτη ισχυρή αντίδραση των βουλευτών της όταν χρειάστηκε να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία με την Ελλάδα και ήταν οι εντατικές προσπάθειες του Σόιμπλε που βοήθησαν να πειστούν οι περισσότεροι εξ αυτών και να ψηφίσουν «ναι» στην τετράμηνη παράταση.

Μόνο που όπως γράφει το CNBC: «Την ψήφο ακολούθησε μια προειδοποίηση: το τρίτο πακέτο στήριξης δεν θα γίνει δεκτό από τους Έλληνες βουλευτές δίχως έμπρακτη αλλαγή της ελληνικής στάσης. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα κόμμα στέκεται στο πλευρό της Ελλάδα και αυτό είναι το «Die Linke», που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και αν κάνει».

Ο ρόλος της Bild

Παράλληλα, τα απανωτά δημοσιεύματα της Bild, μιας εφημερίδας που επηρεάζει καταστάσεις, επιτείνουν προς το χειρότερο τις σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας. Τα τελευταία θέματα με το… υψωμένο δάχτυλο του Βαρουφάκη και τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για τις πολεμικές αποζημιώσεις, κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. «Φαίνεται πως δεν περνάει ούτε μια ημέρα που να μην προστεθεί κάτι στη saga των δύο χωρών και να μην εκνευριστούν τα μέλη της γερμανικής ιντελιγκένσιας». Σε όλα αυτά προστίθεται και η μείωση της πίστης των απλών Γερμανών στον Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως φάνηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ZDF, αλλά και του ινστιτούτου Forsa (το 80% δεν επιθυμεί να δοθούν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα).

Για να καταλήξει το άρθρο: «Η Μέρκελ κατανοεί το μήνυμα και σημειωτέον ποτέ δεν λειτούργησε ενάντια στην κοινή γνώμη κατά το παρελθόν. Ωστόσο, θέλει να το κρατήσει την Ευρωζώνη ενωμένη. Τώρα πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνάντησή του Τσίπρα με την Μέρκελ στο Βερολίνο για να διαπιστώσουν αν μπορεί να σωθεί η ελληνογερμανική σχέση».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου