ΕΛΛΑΔΑ

Σε δίκη για την υπόθεση Siemens παραπέμπονται 64 πρόσωπα

σε-δίκη-για-την-υπόθεση-siemens-παραπέμποντα-628392

Εκδόθηκε το βούλευμα για την μεγάλη υπόθεση της Siemens μετά από δικαστική έρευνα εννέα χρόνων από την ελληνική δικαιοσύνη. Το βούλευμα αφορά τη σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία Siemens για την ψηφιοποίηση του οργανισμού.

Παραπέμπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, 64 πρόσωπα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στελέχη της γερμανικής εταιρείας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως οι ταμίες που διακίνησαν τα μαύρα χρήματα προς στελέχη του ΟΤΕ.

Μαζί τους στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν και στελέχη της ελληνικ΄ςη εταιερίας Siemens μεταξύ των οποίων οι Πρόδρομος Μαυρίδης, Ηλίας Γεωργίου, Χρήστος Καραβέλας κά.

Από τους Γερμανούς κατηγορουμένους παραπέμπονται για ενεργητική δωροδοκία οι Ράινχαρντ Ζίκατσεκ και Μαικλ Κουτσενρόιτερ καθώς και άλλα μέλη του ΔΣ της εταιρείας τα οποία εμφανίζονται ότι ενέκριναν τις μαύρες πληρωμές.

Η πολύκροτη υπόθεση άρχισε να ερευνάται και στη χώρα μας όταν ελεγκτικοί παράγοντες της Γερμανίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και εντόπισαν στοιχεία για μαύρες πληρωμές και στη χώρα μας. Η ζημιά για τοπ ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί και σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι και πρώην σύμβουλος του Κώστα Σημίτη Θ. Τσουκάτος ο οποίος εμφανίζεται να διακίνησε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα μέσω φίλων του επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, ο οποίος κατηγορείται από τον εισαγγελέα κ. Γαληνό Μπρή για συνέργια σε δωροδοκία τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική».

Η υπόθεση αποτέλεσε και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία συνεδρίασε επί δέκα μήνες και βουλευτές μέλη της ταξίδεψαν ως το Μόναχο όπου πήραν καταθέσεις και από Γερμανούς στελέχη της Siemens αλλά και από τον επικεφαλής της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens υπεγράφη εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο η γερμανική εταιρεία υποχρεούνταν σε καταβολή αποζημίωσης περίπου 90 εκατ. ευρώ και άλλων παροχών όπως υποτροφίες, επενδύσεις κλπ οι οποίες πάντως, εκτός από τις υποτροφίες, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου