Ποινές και πρόστιμα για φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-05, 12:37:17
Ποινές και πρόστιμα για φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Αυστηρότατες ποινές και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους φαρμακοποιούς δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα, επισημαίνει με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Συγκεκριμένα, μέσω της εγκυκλίου του προέδρου του οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς πως έχουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Και πως σε περίπτωση μη συμμορφωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από κυρώσεις.

Ο Δημήτρης Κοντός προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Επιπλέον, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

O ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει κάθε μήνα τους φαρμακοποιούς και θα ρίχνει «καμπάνες» στους παραβάτες

Ο ΕΟΠΥΥ από την πλευρά του, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις συνταγές των φαρμακοποιών.

Οσο για τις περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί θα έχουν την ευθύνη, ο κ. Κοντός εξηγεί στην εγκύκλιο που εξέδωσε: Ως παραβίαση των σχετικών διατάξεων θεωρούνται οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ο ασθενής δεν υπογράψει στη συνταγή όταν λαμβάνει ακριβό σκεύασμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φαρμακοποιός καλείται να δώσει εξηγήσεις μέσα σε 10 ημέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.

iefimerida.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=