ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγέλλουν για ρατσισμό προϊστάμενο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης

καταγγέλλουν-για-ρατσισμό-προϊστάμε-642259

Ρατσιστική συμπεριφορά από τον προϊστάμενο του τμήματος εσόδων του ΙΚΑ της οδού 25ης Μαρτίου καταγγέλλει ο αρμένιος Vahagn Karapetyan, ο οποίος τονίζει ότι ο εν λόγω προϊστάμενος αρνείται επανειλημμένα να χορηγήσει σε μετανάστες τις βεβαιώσεις ημερών ασφάλισης, βάσει εργοσήμου, για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

Ο ίδιος έγινε μάρτυρας της συμπεριφοράς αυτής με αφορμή την υπόθεση της μητέρας του Nvard Gevorgyan η οποία αν και διαμένει από το 2005 στην Ελλάδα (μέσω της επανένωσης οικογενειών) κατάφερε μόλις στις 27 Αυγούστου να βγάλει άδεια εργασίας και έτσι, εργάστηκε ως οικιακή βοηθός για κάποιους μήνες συμπληρώνοντας 51 εργόσημα .

Πήγε λοιπόν ο γιος της στο τμήμα του ΙΚΑ να τα καταθέσει για να της χορηγηθεί βεβαίωση του βιβλιαρίου της έτσι ώστε να μπορέσει να ανανεώσει την άδεια παραμονής της. Το αίτημά της όμως όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά ο προϊστάμενος προχώρησε σε μια εντελώς ρατσιστική απάντηση, σύμφωνα με την καταγγελία, λέγοντας πως «οι μετανάστες είναι τεμπέληδες, δουλεύουν μαύρα και βρίσκουν έναν τρόπο να μαζεύουν τα ένσημα αυτά για να ανανεώνουν τις άδειές τους».

Ο προϊστάμενος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη μετανάστρια δεν προσέφερε πραγματική εργασία και με πονηρό τρόπο προσπαθούσε να ανανεώσει την άδεια. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να παραστεί στο τμήμα και η εργοδότρια της Nvard Gevorgyan προκειμένου να αποδειχθεί το πραγματικό της εργασίας.

Η δυσπιστία του προϊσταμένου σχετικά με το αν η μετανάστρια παρείχε πραγματική εργασία ή όχι δεν εξαντλήθηκε στο σημείο αυτό, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η εργοδότρια δεν είχε τέτοιο εισόδημα, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τη μετανάστρια για οικιακή βοηθό, ζητώντας ακόμη και τη φορολογική της δήλωση.

Η εργοδότρια προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα εξηγώντας στον προϊστάμενο πως οι ηλικιωμένοι γονείς της την βοήθησαν στο να πληρώσει την εργαζόμενη της, διαβεβαιώνονταςΚαταγγέλλουν για ρατσισμό προϊστάμενο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης: «Οι μετανάστες είναι τεμπέληδες» παράλληλα πως η τελευταία παρείχε πραγματική εργασία.

Το αποκορύφωμα της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το τοπικό site alterthess.gr, ήρθε την περασμένη Παρασκευή, όταν δικηγόροι της «Ομάδας Νομικών για την Υπεράσπιση των δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων» του Στεκιού μεταναστών στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν την υπηρεσία για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό. Ο προϊστάμενος αφού επανέλαβε τις αντιρρήσεις του ζήτησε να κάνουν γραπτό αίτημα το οποίο, όμως, όπως δήλωσε εκ των προτέρων θα απορρίψει.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον Vahagn Karapetyan, για μεμονωμένο περιστατικό καθώς ο ίδιος έχει δεχτεί καταγγελίες και από άλλους μετανάστες που αντιμετώπισαν την ίδια απορριπτική στάση στο συγκεκριμένο ΙΚΑ . Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση και της διευθύντριας του τμήματος η οποία ισχυρίστηκε περίπου τα ίδια, πως δηλαδή οι μετανάστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν δόλιους τρόπους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειάς τους.

Εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τους δικηγόρους της Νομικής ομάδας υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων πως «ενώ ακόμη και η κυβέρνηση το 2013 αφουγκράστηκε την αγωνία των μεταναστών για την παραμονή τους στη χώρα για εργασία μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε με τα ποσοστά ανεργίας να χτυπάνε κόκκινο και μείωσε τα απαιτούμενα ένσημα σε 50 για την παροχή σε αυτούς άδειας διαμονής για λόγους εργασίας, έρχονται τα συγκεκριμένα στελέχη του ΙΚΑ να αμφισβητήσουν τον νομοθέτη και την ελληνική πραγματικότητα, αρνούμενοι να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας των μεταναστών με τον ανωτέρω αριθμό ενσήμων, ώστε να μπορέσουν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους».

Αύριο για το ζήτημα αυτό η Ι. Γαϊτάνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Ε. Ιωαννίδου πρόεδρος του Συμβουλίου Επανένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης πρόκειται να επισκεφτούν το ΙΚΑ στην 25η Μαρτίου για να ζητήσουν εξηγήσεις για το περιστατικό.

«Δεν πρόκειται από ό,τι φαίνεται για μεμονωμένο περιστατικό υπάρχουν παράπονα και από άλλους μετανάστες για διακριτική συμπεριφορά εις βάρος τους. Θα επισκεφτούμε ως ΣΕΜ το τμήμα εσόδων στο ΙΚΑ προκειμένου να ζητήσουμε στοιχεία για να διαπιστώσουμε τους λόγους της απόρριψης. Αν αποδειχθεί πως αντίστοιχες απορρίψεις αιτημάτων αφορούν μόνο μετανάστες τότε μιλάμε ξεκάθαρα για διακριτική μεταχείριση και παράβαση καθήκοντος από τον προϊστάμενο που επισίει ακόμη και μήνυση» τόνισε η Ε. Ιωαννίδου μιλώντας στο alterthess.gr υπενθυμίζοντας παρόμοια ρατσιστική συμπεριφορά από οδηγό του ΟΑΣΘ που κατέβασε από το λεωφορείο δύο αφρικανούς μετανάστες και τελικά καταδικάστηκε για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου