ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ: Τυφλή πράξη φανατισμού ο εμπρησμός της Πατριαρχικής Σχολής της Σιών

υπεξ-τυφλή-πράξη-φανατισμού-ο-εμπρησμ-647857

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση κατά κτηρίου, το οποίο ανήκει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία των σπουδαστών την Πατριαρχικής Σχολής της Σιών.

«Πρόκειται για μία τυφλή πράξη φανατισμού και μισαλλοδοξίας που αποτελεί πλήγμα στη διατήρηση του πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα των Ιεροσολύμων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Με εντολή του υπουργού Νίκου Κοτζιά, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μετέβη στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, συνοδεύοντας τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο Γ’.

«Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες ισραηλινές Αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Καταδικάζουν και οι Ισραηλινοί

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν συνομίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ της Ιερουσαλήμ και εξέφρασε τη θλίψη και το σοκ του για την απόπειρα εμπρησμού.

«Είναι αδιανόητο να συντελείται τέτοια πράξη σε οίκο προσευχής. Πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα. Πρέπει να γίνει έρευνα και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Τέτοιοι εγκληματίες δεν βάζουν μόνο φωτιά σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, αλλά προκαλούν ανάφλεξη στην πυριτιδαποθήκη πάνω στην οποία όλοι βρισκόμαστε» δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η προστασία και συντήρηση των Άγιων Τόπων, τόσο εκείνων που είναι ιερά για μας, αλλά και εκείνων που είναι ιερά για άλλους είναι καθήκον μας ως κράτος και κοινωνία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τέτοιες επιθέσεις να υπονομεύσουν τον κοινό ιστό της ζωής μας εδώ. Έχουμε υποχρέωση να θέσουμε τέλος σε τέτοιες απαίσιες πράξεις».

Ο πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τα λόγια του, εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του για την ανησυχία του και επισήμανε: «Αποστολή μας είναι να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες πράξεις σε όλες τις περιοχές της Γης του Ισραήλ».

Εξάλλου, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πράξη θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ως η μόνη δημοκρατία στην περιοχή, το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες πράξεις μίσους. Είμαστε σίγουροι ότι η ισραηλινή Αστυνομία θα πράξει τα μέγιστα, για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που προέβησαν σε αυτή την ελεεινή πράξη» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, ανεξάρτητα από τη φυλή, το θρήσκευμα και τα πιστεύω τους».

Ο δήμαρχος Ιεροσολύμων Νιρ Μπάρκατ καταδίκασε επίσης σήμερα το πρωί την εμπρηστική επίθεση εναντίον Ελληνο-Ορθόδοξης Χριστιανικής Σχολής. Όπως δήλωσε: «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες ελεεινές πράξεις στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτήν τη συμπεριφορά και να φέρουμε τους υπαίτιους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Κατά τη συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ, του ζήτησε να επιταχύνει τις έρευνες για το περιστατικό. «Πρέπει γρήγορα να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και τη συμβίωση στην Ιερουσαλήμ» είπε ο κ. Μπάρκατ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου