ΕΛΛΑΔΑ

Μέρκελ – Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη

μέρκελ-ολάντ-η-ελλάδα-πρέπει-να-παρα-657239

Στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ήταν το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup επί του ελληνικού αιτήματος.

Έχουμε την ευθύνη ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, όπως επίσης και να εισακουστεί η ψήφος του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Spiegel ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit.

Η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Ολάντ. Πρέπει να κάνουμε το παν, τόσο εμείς, όσο και η ελληνική κυβέρνηση για τη μέγιστη συνοχή στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ολάντ απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Ευχόμαστε να υπάρξει μία βελτίωση στην ουσία των όσων είπαμε, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα», αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό αίτημα.

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες γι’ αυτό τον σκοπό. Θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να γίνει αυτό, δήλωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πάντως ότι όταν μιλάμε για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ρέντσι

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε εν τω μεταξύ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με φόντο τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μιλώντας αργότερα στη Rai, ο Ρέντσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές», προσθέτοντας ότι ο ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν «θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο Eurogroup, εξ ου και δεν λαμβάνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο στη Ρώμη».

Ευαγγελία Μπίφη – Αγγελική Στελλάκη/Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου