ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα δημάρχων – Καραμέρου για πρόγραμμα της ΕΕ για απόρους

κόντρα-δημάρχων-καραμέρου-για-πρόγρ-657478

Κόντρα του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργου Καραμέρου, και δημάρχων έχει ξεσπάσει για το επισιτιστικό πρόγραμμα της ΕΕ για τους απόρους. Οι δήμαρχοι Πεντέλης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Παπάγου – Χολαργού και Μεταμόρφωσης καταγγέλλουν ότι ο κ. Καραμέρος τους απείλησε να μην υλοποιήσουν μέσω δικών τους συμπράξεων το πρόγραμμα, αλλά να ενταχθούν σε συμπράξεις με την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής.

Οι δήμαρχοι Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης, Παπάγου- Χολαργού Ηλίας, Αποστολόπουλος και Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ, παρουσία του προέδρου Γιώργου Πατούλη, μιλούν για βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα του κ. Καραμέρου, συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, για παρεμβάσεις και εκ των άνω επιβολής ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους».

Κατήγγειλαν ότι ο κ. Καραμέρος τους απείλησε ότι εάν δεν ενταχθούν στη σύμπραξη, θα έχουν πρόβλημα μελλοντικά με τις χρηματοδοτήσεις έργων των δήμων τους από τα Περιφερειακά Προγράμματα.

Ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σχέση ούτε με την κ. Δούρου, ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Πεντέλης είπε ότι το ζήτημα του επισιτισμού των απόρων «είναι καθαρά δουλειά δήμων».

«Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει δώδεκα δήμους. Το λογικότερο είναι οι δώδεκα δήμοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς να δημιουργήσουν κοινή σύμπραξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε μία παράλληλη διαδικασία από την περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα, εύλογη φυσιολογική συνέπεια της οποίας θα ήταν να τα βρούμε. Στη συνέχεια όμως, τέθηκε το δίλημμα πώς από τη θέση που θα πάρει ο δήμος και με ποιους θα προχωρήσει στη σύμπραξη, θα εξαρτιόταν και η σχέση σου με την Περιφέρεια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως στην Ελλάδα του 2015 τίθεται τέτοιο ζήτημα: Αν δεν έρθεις μαζί μου, θα σε αποκλείσω. Από πού; Από τα χρήματα της ΕΕ θα αποκλειστεί η Μεταμόρφωση που είναι από τους πλέον φτωχούς δήμους;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη δεν έχει σχέση με το όραμα της κ. Δούρου, ούτε και με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που λειτουργεί, υπερβαίνοντας τα όρια της αρμοδιότητας του. Όπως είπε, η ΚΕΔΕ πρόκειται να αποστείλει σχετικές επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εσωτερικών και στην περιφερειάρχη Αττικής. «Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα καταλογίζει στους τέσσερις δημάρχους και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αδιαφορία για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο κ. Καραμέρος, στην απάντησή του που τιτλοφορείται «Το πάρτι της Αυτοδιοίκησης τελείωσε. Πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής, η καταπολέμηση της φτώχειας» αποδίδει στον κ. Πατούλη προσπάθεια «να κερδίσει λίγη δημοσιότητα και κυρίως να διεκδικήσει με τις παλιές γνωστές μεθόδους τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα».

Αναφερόμενος ειδικά, στα έργα που υποβάλλουν οι δήμοι- για τα οποία, όπως δήλωσαν οι δήμαρχοι, ο κ. Καραμέρος εκβιάζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κονδύλια εάν δεν δεχθούν την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής στα κονδύλια για τη φτώχεια- απαντά: «Όποιο έργο υποβάλλεται ή προτείνεται από οιονδήποτε, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να πληροί κριτήρια απόλυτης διαφάνειας. Το μήνυμα προς όλους είναι σαφές. Το πάρτι τελείωσε. Η υπόθεση της καταπολέμησης της φτώχειας είναι πάρα πολύ σοβαρή και δεν προσφέρεται για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου