ΕΛΛΑΔΑ

Παπανδρέου: Τυχόν συμφωνία με την ΕΕ να τεθεί σε δημοψήφισμα

παπανδρέου-τυχόν-συμφωνία-με-την-εε-να-672298

Δημοψήφισμα για τη συμφωνία στην οποία μπορεί να καταλήξει η Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες να βρεθεί έντιμη και αμοιβαίως επωφελής λύση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μια τέτοια συμφωνία «μπορεί και πρέπει να έχει» τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά.

  • Μείωση του βάρους του χρέους με την αναδιάρθρωσή του.
  • Επανεξέταση και ελάφρυνση της υποχρέωσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Δυνατότητα, αντί της λιτότητας, να ανασάνει η οικονομία, να επενδύσει η χώρα σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, βεβαίως, δυνατότητα άμεσης προώθησης πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας.
  • Υιοθέτηση ενός ελληνικού σχεδίου μεγάλων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζουν οριστικά τις χρόνιες παθογένειες ενός πολιτικο- οικονομικού συστήματος, ενός πελατειακού κράτους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία και να μη χρειάζεται στο μέλλον να στηρίζεται σε έκτακτες δανειοδοτήσεις από τον μηχανισμό ESM.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, «το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της».

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «πιστεύει ότι μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τεθεί για έγκριση από τον Ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει αυτή την διαδικασία τώρα, πριν την τελική διαπραγμάτευση».

Τέλος, απευθύνει έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους «να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για έναν έντιμο συμβιβασμό» και «να μην επιτρέψουν η χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία να μετατραπεί σε χάος».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου