ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδίαση Κυβερνητικού Συμβουλίου: Αποτίμηση επαφών, επόμενες κινήσεις

συνεδίαση-κυβερνητικού-συμβουλίου-α-684817

Στην αποτίμηση των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, καθώς και στο σχεδιασμών των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει το Κυβερνητικό Συμβουλιο που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 14:30, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα και οι οποίες εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες.

«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα, καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί, επισημαίνεται.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο βραδινό τηλεφώνημα του Μάριο Ντράγκι ότι «δεν μπορεί να υποχωρήσει διότι δεσμεύεται από την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός και η οποία αποτελεί βάση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους ευρωπαίους εταίρους».

Παράλληλα, η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι οι προτάσεις του Βερολίνου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Η Γερμανία θέλει από την κυβέρνηση Τσίπρα, βάσει εγγράφου εργασίας -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους πιστωτές της. Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου