ΕΛΛΑΔΑ

Μέρκελ: Δεν σχολιάζω πριν δω τις ελληνικές προτάσεις

μέρκελ-δεν-σχολιάζω-πριν-δω-τις-ελληνι-688204

Την άρνησή της να σχολιάσει επί όσων διαδίδονται για το ελληνικό πρόγραμμα πριν δει τις τελικές προτάσεις εξέφρασε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται το σχέδιό της για το χρέος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να επεξεργάζεται τη θέση της, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από κατανοητό, καθώς έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες» είπε η ίδια σε ενημέρωση Τύπου.

«Θα περιμένουμε για τις προτάσεις και τότε θα μπούμε σε συζητήσεις… Δεν θέλω να σχολιάσω ξεχωριστά επί των λεπτομερειών που διαδίδονται» συμπλήρωσε.

Λίγο πριν τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου έγινε γνωστό πως κλείστηκε ραντεβού για την Πέμπτη μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνοντας τα ραντεβού, μιλώντας σε Ιταλους δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας-Γερμανίας, στη διάρκεια του οποίου η γερμανική ηγεσία θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τις ελληνικες θέσεις, όπως διατυπώνονται από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση γίνεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε στο περιθώριο είτε στη διάρκεια των εργασιών.

Πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, έσπευσε να χαιρετίσει την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους», επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γι’ αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση» δήλωσε ο κ. Ροτ στο ραδιόφωνο MDR και πρόσθεσε ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον». Οι νέες προτάσεις του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη καθιστούν σαφές, τόνισε, ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου