ΕΛΛΑΔΑ

«Καλοδεχούμενος στην καγκελαρία» ο Αλέξης Τσίπρας

καλοδεχούμενος-στην-καγκελαρία-ο-α-690302

«Καλοδεχούμενο στην καγκελαρία» χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Μαριάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με ένα ενδεχόμενο ραντεβού των δύο πλευρών. Στο ίδιος μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, η οποία δήλωσε πως μια πιθανή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο θα μπορούσε να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Μάλιστα, ο Β.Σόιμπλε έχει ήδη ανταλλάξει φαξ με τον Γ.Βαρουφάκη για μια πιθανή συνάντησή τους.

Ωστόσο, ούτε η καγκελαρία ούτε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν ακόμη απευθύνει επίσημη πρόσκληση. Έτσι, η πρώτη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Όσο για το ραντεβού Σόιμπλε – Βαρουφάκη, η εκπρόσωπος εκτίμησε πως αυτό θα γίνει «το προσεχές διάστημα», καθώς το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών αυτή την εβδομάδα είναι βεβαρημένο, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Bloomberg: Απίθανη μια διμερής συνάντηση

Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες από ανώνυμες γερμανικές κυβερνητικές πηγές υποστηρίζει πως «η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μία ευθεία αντιπαράθεση με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα» και «είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μία διμερή συνάντηση μαζί του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα».

«Ο στόχος της Ανγκελα Μέρκελ είναι να δείξει στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι απομονωμένος στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι «επιπλέον, βλέπει λίγο χώρο για ελιγμούς ώστε να παρασχεθεί επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα και είναι σκεπτική για τους ισχυρισμούς του Αλ. Τσίπρα ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα καταπολεμώντας τη διαφθορά και αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις επικείμενες επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει κλείσει ραντεβού με την κ. Μέρκελ» και επισημαίνεται ότι το γεγονός «που καταδεικνύει την ένταση», «είναι πως η πρώτη κίνηση του νέου πρωθυπουργού ήταν να τιμήσει τα θύματα των ναζί στην Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κύπρο, στη Ρώμη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, «με το Βερολίνο να μην είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη».

Σε σημείο του δημοσιεύματος υπογραμμίζεται ότι «ο έλληνας ηγέτης, ο οποίος εξέδωσε μια δήλωση το Σάββατο, υπόσχεται να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις», ενώ επισημαίνονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι θέλει μια νέα συμφωνία «έως το τέλος του Μαΐου» και ότι «εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε οποιαδήποτε περισσότερα δάνεια».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο CNN, για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου