ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι διασωθέντες από το Φαρμακονήσι

στο-ευρωπαϊκό-δικαστήριο-οι-διασωθέν-690661

Με την επισήμανση «έντεκα νεκροί ακόμα ζητούν δικαίωση» το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, πριν από λίγες ημέρες, κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13).

Υπενθυμίζεται ότι στο ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου 2014 έξω από το Φαρμακονήσι θύματα ήταν 8 παιδιά και 3 γυναίκες.

Παράλληλα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το PRO ASYL, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, παρέχουν νομική συνδρομή στους διασωθέντες του ναυαγίου από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι μετά από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και εγκρίθηκε από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών, σχετικά με τις τυχόν ευθύνες λιμενικών ή/και άλλων αρχών για το ναυάγιο και τον θάνατο των παιδιών και των γυναικών, εκδόθηκε Πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο 2014.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται ένδικο μέσο κατά της Πράξης θέσης στο αρχείο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «το ναυάγιο έγινε κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ρυμουλκήσεων του πλοιαρίου τους, από σκάφος του Λιμενικού, προς την Τουρκία, με ένα σκοινί 10 μέτρων και με μεγάλη ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των ρυμουλκήσεων νερά εισέρρεαν εντός του σκάφους με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του. Το σκάφος είχε μείνει ακυβέρνητο (λόγω βλάβης στη μηχανή) σε πολύ μικρή απόσταση (100 περίπου μέτρα) από το ελληνικό νησί. Τόσο πριν την επιχείρηση, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής οι διασωθέντες ζητούσαν βοήθεια από τους λιμενικούς δείχνοντάς τους μάλιστα 2 από τα παιδιά, που επέβαιναν στο σκάφος».

Την επόμενη ημέρα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συναντήθηκε με τους διασωθέντες και κατέγραψε την περιγραφή των συμβάντων και ζητήθηκε η πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και στο οποίο αναφέρονται τα εξής : «σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής……..οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονται οι ισχυρισμοί των ελληνικών Αρχών για το περιστατικό.

Επίσης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης, που συντάχθηκε από τεχνικό σύμβουλο των διασωθέντων και κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Οι ελληνικές αρχές όφειλαν να ενημερώσουν, ευθύς εξ αρχής, για το περιστατικό το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, η εισροή υδάτων στο πλοιάριο οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο ρυμούλκησης (μικρό μήκος σκοινιού ρυμούλκησης, ανύψωση της πλώρης, απόνερα από το λιμενικό σκάφος, αποκοπή πρωραίας δέστρας)και οι, κατά τα ανωτέρω, εισροές υδάτων δημιούργησαν την ύπαρξη ελεύθερης επιφάνειας υδάτων τόσο στο κατάστρωμα όσο και στο κύτος κάτωθεν αυτού και στην καμπίνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τις συνθήκες κυματισμού και την υψηλή θέση του κέντρου βάρους (λόγω της ύπαρξης του συνόλου των επιβατών στο κατάστρωμα και την έλξη του σχοινιού ρυμούλκησης εκ των άνω) η ανατροπή του σκάφους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αναπόφευκτη».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου