ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται οι ανάγκες για κρεβάτια εντατικής, λόγω γρίπης

αυξάνονται-οι-ανάγκες-για-κρεβάτια-εν-713234

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, για τις ελλείψεις κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η ήδη μακρά λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική μπορεί να αυξηθεί λόγω της ανησυχίας για αυξημένα βαριά κρούσματα γρίπης.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης που «κυκλοφορεί» φέτος παρουσιάζει μετάλλαξη και δεν καλύπτεται πλήρως από το διαθέσιμο αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι επιπλοκές της γρίπης – που απαιτούν εντατική θεραπεία – μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Χρόνιο πρόβλημα η έλλειψη κλινών εντατικής

Οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας.

Σήμερα λειτουργούν περίπου 500 δημόσια κρεβάτια για εντατική θεραπεία και αυξημένη φροντίδα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες μένουν κλειστές.

Στα κλειστά κρεβάτια θα μπορούσαν να νοσηλεύονται ετησίως 4.000 βαριά ασθενείς. Οι εντατικολόγοι εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνονται 2.000 ζωές λόγω έλλειψης θέσης στην εντατική.

Καθημερινά, δεκάδες ασθενείς προστίθενται στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για μονάδα εντατικής θεραπείας.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «τις τελευταίες μέρες πολλές δεκάδες βαριά πάσχοντες παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων Αττικής, λόγω έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, «αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για βαριά κρούσματα γρίπης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου