ΕΛΛΑΔΑ

Παπανδρέου: Η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο

παπανδρέου-η-χώρα-θα-είχε-χρεοκοπήσει-731676

Απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούν έδωσε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το Μνημόνιο ήταν το αναγκαίο «φάρμακο» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, τονίζοντας πως τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση.

«Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα […]» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, εξαπολύοντας βέλη κατά της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Μέρκελ δεν ήθελε να φτιαχτεί ο μηχανισμός, η Ευρώπη μάς έλεγε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Μέρκελ επέβαλε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αστεία» τα όσα λέγονται περί μυστικής συμφωνίας με τον τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν πριν τις εκλογές του 2009 για προσφυγή της χώρας στο Ταμείο.

«Ζήτησα τεχνική βοήθεια» για θέματα φορολογικά, είπε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε ζητήσει ανάλογη βοήθεια, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Επίσης, επανέλαβε ότι πριν τις εκλογές του 2009 δεν γνώριζε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ανατράπηκε από δυνάμεις, εντός και εκτός κόμματος, που δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει.

Υποστήριξε, επίσης, ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί «με την πιο σκληρή έκφανση της συντηρητικής και δεξιάς πολιτικής» και πως η πρόσφατη περίοδος της συγκυβέρνησης «μάς απομείωσε από τις βασικές μας αρχές και άξιες».

Σε όσους τον κατηγορούν ότι απείχε συνειδητά τα τελευταία χρόνια από τα κομματικά όργανα, ο Γ.Παπανδρέου απάντησε: «Ποτέ δεν απείχα, ήμουν συνέχεια παρών και στις δύσκολες αποφάσεις».

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε το δρόμο της διάσπασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως είχε προτείνει τη διεξαγωγή «ανοιχτού συμμετοχικού συνεδρίου», όπου θα ετίθετο θέμα αλλαγής ηγεσίας, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση.

«Με βάσανο πήρα την απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο, κάτι από την αρχή, βασισμένο σε αξίες και γερά θεμέλια αρχών. Έκανα και κάνω μια δημιουργική ρήξη. Θεωρώ ότι είναι μια λύτρωση πολλών πολιτών που θέλουν ένα κόμμα δημοκρατικό, σοσιαλιστικό» τόνισε, σημειώνοντας:

«Στήριξα την αναγκαία πορεία για να κλείσουμε το επώδυνο κεφάλαιο του Μνημονίου, αλλά δεν στήριξα πάρα πολλές πολιτικές που μας πήγαιναν πίσω, σε όσα δεινά και κακώς κείμενα υπήρχαν και πριν το 2009».

Επίθεση σε Σαμαρά

Ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε τον Αντ.Σαμαρά ότι για δύο χρόνια «πετροβολούσε την προσπάθειά μας, αλλά μετά την υπηρέτησε» και πως «εφάρμοσε το σκληρό πυρήνα της λιτότητας και δεν έκανε άλλες αλλαγές».

«Αυτό δημιουργεί αναξιοπιστία στον κόσμο. Έπαιξε στα ζάρια τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες για προεκλογικούς λόγους και πέταξε την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Παπανδρέου δεν το απέκλεισε, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με δεδομένη μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους και για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου