ΕΛΛΑΔΑ

Financial Times: O Παπανδρέου επιστρέφει ως ρυθμιστής των εκλογών

financial-times-o-παπανδρέου-επιστρέφει-ως-ρυθμιστ-741441

Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από την εξουσία, ακολούθησε την οδό των διαλέξεων ανά τον κόσμο και τώρα επιστρέφει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, με ένα κόμμα «μπαλαντέρ» διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Για τη νέα σελίδα στην πολιτική καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο εκτενές άρθρο των Financial Times, σημειώνοντας πως το νεότευκτο κόμμα του θα έχει ρόλο-κλειδί στις επικείμενες εκλογές, ενώ αναφέρεται και στην κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη στρατηγική του στο άμεσο μέλλον.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απολαύσει μια προσοδοφόρα πορεία στον διεθνή κύκλο των διαλέξεων από το 2011, οπότε, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εκδιώχτηκε από την πρωθυπουργία. Τώρα ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα ως ο ηγέτης ενός κόμματος ’’μπαλαντέρ’’ το οποίο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, αλλά όπως σημειώνει το άρθρο: «Ο Γ. Παπανδρέου, γόνος μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα έχει ως τώρα καθυστερήσει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση, μετά και τις αναφορές ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, ώστε να ενταχθούν σε ένα κεντροαριστερό σχήμα ’’αποστατών’’. Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα θα ξεκινήσει «τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες.

Θετική αύρα

Για να καταλήξει το άρθρο: «Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Τερμάτισε τέταρτο στις ευρωεκλογές του Μαϊου, πίσω από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με 8,2% και οι δημοσκοπήσεις τώρα δίνουν ποσοστά 4-6%. ’’Ο Γιώργος έχει θετική αύρα, λόγω του ονόματος Παπανδρέου, αλλά χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένες πολιτικές, για παράδειγμα χτυπώντας ομάδες συμφερόντων, αν θέλει να έχει αντίκτυπο η προεκλογική του εκστρατεία’’, δηλώνει ο Τάκης Μίχας, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής».

3η Γενάρη 2015 το νέο κόμμα

Αύριο 3η Ιανουαρίου για να κάνει συμβολική αναφορά στην 3η Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου θα ανακοινώσει και θα παρουσιάσει το νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το όνομά του θα είναι «Κίνημα Αλλαγής», σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες.

Τα σύμβολα, τα πρόσωπα, όλα είναι έτοιμα, αναφέρεται από τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου κόμματος Γιώργο Ελενόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κόμμα θα παρουσιαστεί αύριο στις 6 από τον πρώην πρωθυπουργό στο Μουσείο Μπενάκη. Κάποιοι πρότειναν και το ξενοδοχείο «Πάρκ» για λόγους συμβολισμού με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Κάτι τέτοιο δεν το θέλει και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου